Friday, April 28, 2023

Dags att köpa bankaktier igen?



Extremt starka rörelser senaste tiden på börsen, en aktie kan både falla kraftigt under rapportdagen som -8% på en dag som Avanza gjorde och stiga +14% som Atlas Copco igår. Investor som jag äger har investerat mest av sina pengar (15%) i Atlas, så det är kul att det går bra för dom. Castellum gick upp utan någon anledning över 7% igår vilket också är märkligt. Kanske räntorna kommer minska framöver? 

förlorarlistan igår hamnade Boozt (-14%) med sin höga värdering på PE 50 är det inte konstigt och Mycronic -17% på en dag. Orsak? -10% längre vinst jämfört med förra året. Tittar man på till exempel Atlas Copco så är det 25% högre vinst. Ingen som trodde att det kan hända, mitt i en lågkonjunktur!? Vissa bolag går på knäna och vissa täljer guld. Konstiga tider vi lever i.

Swedbank rapporterade också igår fantastisk resultat på 68% högre nettoresultat och det blev istället för vanliga 4 kr per aktie som jag brukar räkna per kvartal till 6,71 kr per aktie. Jag började köpa tillbaka aktier som jag sålde för över 200 kr. Kursen just nu är på 183 kr och om det fortsätter så hela året... vänta bara:

6x4=24 kr i vinst är inte omöjligt för helåret 2023. En rimlig PE tal för Swedbank är ungefär 12. Det borde ge en rimlig kurs enligt mig på 288 kr. Dock räknar alla med lägre aktivitet, lägre utlåning, minskade marginaler m.m. Kanske fler böter. Banken redan satt undan lite pengar för det redan. Okej, vi räknar på PE 10. Då är rimlig aktiekurs på 240 kr. Att vinsten kommer krympa rejält har jag svårt att se och tycker aktien är köpvärd. 

Vissa andra säger att man ska inte räkna på PE på bankerna men det är klart man kan det. Har gjort så hela tiden och det funkar väldigt bra för mig. Som sagt, började köpa igen mig i banken. Ser även utdelning på 10-12 kr nästa år, vilket är över 5,5% i utdelning på dagens pris. Jag behöver öka lite i finanssektor eftersom den är minst av alla branscher jag är investerad i.

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment