Tuesday, October 24, 2023

AMF aktiefond småbolag ljuger



Idag ska vi titta lite på en väldigt populär fond som har vänt 180 på några månader. Jag tror inte det är ens lagligt, men jag kanske har fel. Värt att undersökas i alla fall. Det ska framstå tydligt vad det är för produkt när du köper det, vad det kostar, vad det innehåller och vad du kan förvänta dig från den (speciellt när det gäller en fond som har över 80 000 aktieägare).

Det är en fond som heter AMF aktiefond småbolag. Enligt fondens beskrivning så köper man följande:

Fonden investerar i mindre och medelstora börsnoterade företag. Placeringarna sker huvudsakligen i svenska aktier men upp till 25 procent kan även investeras på övriga nordiska börser. Fonden är inte branschinriktad utan strävar efter att balansera placeringarna mellan olika typer av företag för att få en god riskspridning. Vi förvaltar fonden aktivt och vår målsättning är att avkastningen ska bli högre än index. Den relativt höga risknivån gör att en placering i denna fond ska ses som ett långsiktigt sparande.

Tittar vi vidare på vad förvaltare skriver om sin fond senaste veckan:

De mindre bolagen har generellt gått sämre än de större bolagen på Stockholmsbörsen under perioden och just nu är värderingen på småbolag på historiskt låga nivåer. Det har givetvis påverkat portföljen negativt men det öppnar även för möjligheter att köpa aktier till en mer attraktiv värdering bedömer fondens förvaltare.

Ok, då vet vi läget, småbolag har gått ned kraftigt och då uppkommer fina köplägen, det är ju då man ska köpa, eller hur? Vad har AMF köpt mer av? Stora Large Cap bolag! Hur tänkte dom där? Om jag investerar i en AMF småbolag fond så förväntar jag småbolag i fonden, deras top 10 innehav i fonden är alla från Large Cap!? Bevis i bilden nedan direkt från Avanza.


Top 10 innehåller bland annat: Trelleborg, Sweco, Balder, Skanska, Axfood, HMS, Avanza och så vidare. Bara LARGE CAP. Tittar vi på andra innehav som är utanför top 10 så hittar vi Castellum, Hexatronic, Thule, SSAB, Husqvarna m.m. Alla bolag från LARGE CAP? Äger dom inga småbolag längre? 

AMF Aktiefond Småbolag gick under årets tredje kvartal ned med 13,0 procent medan fondens jämförelseindex Carnegie Småbolagsindex (CSRXSE) backade med 7,1 procent. Hur kan du jämföra fonden som innehåller bara stora bolag med småbolagsindex? Vad är det som händer här? Har jag blivit galen eller är det oerhört stor fel här? De borde få mail från Finansinspektionen att det är dags att byta namn tycker jag. Helst till AMF aktiefond stora bolag.

För varje dag som går så litar jag mindre och mindre på olika fondförvaltare, regler som finns, sparekonomer och olika VD. För dig som t.ex. sparar i småbolag så borde du förvänta dig äga småbolag via fonden. Du kanske loggar in bara en gång om året och nästa gång du loggar in så finns det inga småbolag. Tänk om du loggar in och ser nåt annat? Kanske ryska aktier? Eller räntepapper? Vilket skämt. Inte en enda småbolag i småbolagsfonden.

Därför har jag svårt att köpa aktivt förvaltade fonderna, dom kostar avgifter, dom byter sina innehav titt som tätt varje år och köper enligt mig oftast dåliga och övervärderade småbolag. När björnen kommer så säljer dom massor med förlust och köper istället... stora bolag. Jag är förvirrad. Ingen vill ha småbolag längre, därför har dom fallit så mycket. De kommer tillbaka en vacker dag. Jag själv äger dock inga. Därför rekommenderas det vanliga indexfonder till dom flesta sparare. Dom byter inte ut sina innehav så ofta.

Två Månadslöner

6 comments:

 1. Anonymous24 October

  Äger en skvätt av denna i PPM. Att dom har ganska stora bolag är ju pga likviditeten, dom måste kunna sälja lätt när personer vill ur fonden. Ofta med mindre bolag går det inte att sälja pga för dålig handel i aktien.
  Så här står det på Nordnet om definitionen av ett småbolag.

  Definitionen av ett småbolag är för de allra flesta överraskande stort. Normalt brukar man säga att ett bolag vars börsvärde utgör mindre än en procent av börsens samlade värde är att betrakta som ett småbolag. I ett svenskt perspektiv betyder det bolag med ett börsvärde mindre än 40 miljarder kronor, eftersom det totala värdet av alla bolag på Stockholmsbörsen de senaste åren varit strax över 4000 miljarder kronor. En majoritet av alla bolag på Stockholmsbörsens Large Cap-lista är alltså att betrakta som småbolag, enligt förvaltarnas definition!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner24 October

   Det låter inte väldigt tydligt för en småsparare. Jag köper inte det, dom borde ändra namnet om dom köper endast stora bolag. Vad ska man köpa då? Mikrobolag och då får man exponering mot Mid Cap? :D Hur får man småbolag då?

   Delete
 2. Anonymous25 October

  Det är börsvärdet som indikerar småbolag eller ”stora bolag” Utan att kunna gränsen exakt så är den missvisande hög för vad ett småbolag är

  ReplyDelete
 3. Anonymous05 December

  Innehar fonden och såg nyligen att xact omxs30 esg dykt upp i fondens innehav. Tankar om det?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tydligen räknas Sveriges stora bolag som småbolag i världen. Visst är det förvirrande?

   Delete
  2. Anonymous05 December

   Väldigt förvirrande måste jag säga. Så med andra ord är det småbolag räknat sätt till världens alla bolag?
   Då måste man helt enkelt investera i mikrofonder för att få svenska småbolag.

   Delete