Sunday, October 15, 2023

Re:NewCell på väg till konkursRe:NewCell har nämnts några gånger under senaste åren på sociala medier, men aldrig fångat upp mitt intresse. Ett litet bolag som gjorde sin börsdebut i november 2020 som har sina aktier på First North Stockholm (en mindre börslista). Pris per aktie var 109 kr och som mest har aktien gått upp till 278 kr.

Igår rasade kursen med -74% och då blev jag lite nyfiken på varför såklart. Jag vill inte se såna rörelser i mina innehav. Kanske man kan lära sig något här? Aktien stängde fredagshandel på 13,7 kr. 

Vad är Re:NewCell? Dom är verksamma inom textilåtervinning och massaproduktion. Bolagets teknik används för att bryta ned cellulosan i bomulls- och viskostextil, för att kunna återvinna klädesplagg till ny textilråvara. Textil som annars hade gått till deponi eller förbränning får helt enkelt en ny chans. Man kan kalla det för cirkulär återvinning.

Bolaget behövs och jag tycker att det är bra att det finns företag som Re:NewCell. Det finns nästan 15 000 aktieägare på Avanza som har stigit kraftigt sedan introduktionen. Hemsidan är bra, bolaget har tydliga mål, strategi och förklaringar till varför det är en bra investering långsiktigt. Det säger mig ingenting, alla är säljare och vill sälja sina produkter och även aktier till så hög kurs som möjligt.

Jag gjorde min snabbanalys av bolaget på 10 minuter och är inte imponerad. VD sålde 56 000 aktier i bolaget till en kurs om cirka 62,41 kronor per aktie den 9e oktober och några dagar senare är aktiekursen 13,7 kr. Slump? Nej, jag tror VD visste att raset kommer. Kursen föll för att bolaget kom med preliminära siffror och räknar med ebitda på -60 miljoner kronor i q3, bedömer det som osannolikt att nå målet break-even för kassaflöde under q4. 

Börsdata brukar ha bra statistik bakåt och Re:NewCell har gått med förlust alla år och förlusten bara stiger för varje år som går. Är det bra investering? Absolut inte. Så det spelar ingen roll vilka mål man har, vad VD säger eller vad som står på hemsidan. Det kan låta hur häftigt som helst och ha hur fin framtid som helst. Siffrorna är blodröda just nu. Aktien är inte värd 1 kr. 

2019: -37 miljoner
2020: -68 miljoner
2021: -133 miljoner
2022: -300 miljoner
2023 förväntas det -408 miljoner

Bolaget blöder pengar, det var en skuld på 1 miljard och via emissionen (aktieägare fick betala skulden med andra ord) minskade skulden till  833 miljoner. Bolagets likvida medel uppgick vid periodens slut till 162 miljoner. Det kommer inte ens räcka tom sista november 2023. Vad händer sen? Emission till? Det blir fallande aktiekurs igen. 

Trots att bolaget har ökat försäljning, så hjälper det inte alls på något sätt. Jag vill inte ens läsa mer om bolaget. Det räcker med 10 minuter för att göra tillräckligt bra analys för att undvika aktien. Varför ska man investera i ett bolag som går med förlust år efter år? Gillar man inte sina pengar? 

Ingen vet vad som kommer hända i framtiden, oavsett hur bra det kan än låta. Jag är inte heller jättepåläst om aktien eller vad dom vill göra för att vända på det. Det vi har just nu är hård fakta. Jag tror att Re:NewCell kommer ansöka om konkurs inom 2-3 år. Tyvärr.

Två Månadslöner

9 comments:

 1. Anonymous15 October

  Skulle påstå att du har fel i allt förutom att du inte är påläst, det stämmer.

  Ang VDs sälj så var det inte så enkelt som du får det att låta.

  1) han ägde aktier för ca 50m kr
  2) han sålde aktier för 3.5m kr till kurs 62 kr och köpte aktier för 3.5m kr till kurs 48 kr, genom optionsprogram
  3) han har alltså exakt samma exponering som innan, samt har fått se sitt ägande tappa från ca 50m kr i värde till 11m kr.

  Gör om, gör rätt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bra att du har koll på VD. Resten dock ser ut som total värdelös investering. Bolaget kommer inte vända till vinst, det är ganska säkert.

   Delete
  2. Anonymous25 February

   Nu vet vi vem som fick rätt

   Delete
  3. Småsparare kan tydligen ett och annat!

   Delete
 2. Anonymous15 October

  Bra analys vad gäller det ekonomiska. Men den verkliga bomben för detta bolaget är att deras produkt, till skillnad mot vad de själva kommunicerar, inte leder till någon miljönytta. Det finns en forskarrapport som tydligt visar att klimatutsläppen för textilproduktion är precis lika stora (eller till och med lite större) än motsvarande produktion med konventionella råvaror. Se specifikt sidan 47 på följande rapport: https://www.ivl.se/english/ivl/publications/publications/siptex-wp5-report-life-cycle-assessment-of-textile-recycling-products.html . Med andra ord - hela affärsidén att man skulle göra textilier mer miljövänliga är inte sann.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ouch! Och ändå över 15 000 aktieägare som fortsätter sakta stiga. Märkligt.

   Delete
 3. Anonymous17 October

  Alltså, det är ett tillverkande bolag som håller på att bygga upp sin fabrik. Det begriper väl förhoppningsvis vem som helst att de går back ett antal år.

  Det betyder ju inte att bolaget kommer att misslyckas och gå i konkurs, även om de förstås har statistiken emot sig. Det är svårt att starta bolag, och extra svårt att starta tillverkning. Det som talar för bolaget är att de redan tidigt har signat imponerande stora kunder.

  Däremot måste man ju vara solklar med att värderingen var ett skämt. Det måste ju till både en och två massiva nyemissioner innan man drar igång en storskalig fabrikstillverkning i Sverige. Men man måste skilja på företag och aktie.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner17 October

   Bra sagt. Dock gillar jag Peter Lynch som skrev i sin bok, investera i bolag när det vänt, inte innan för att dom flesta misslyckas att vända till plus. Tesla var bra ex. som lyckades vända många år av förlust till rejäl vinst.

   Delete
 4. Anonymous27 February

  Skarpt fångat i tid!

  ReplyDelete