Thursday, October 19, 2023

Volvo värdering, utdelning och rimlig aktiekurs



Lyssnade lite i bakgrunden om Volvo lastbilar konferenscall och läste lite snabbt i rapporten för tredje kvartalet, det ser fortfarande bra ut. Volvo som bolag växer på bra, elektrifieringen fortsätter enligt plan, det finns order från kunderna och vinsterna är starka. 

Det är lite småroligt för mig att läsa nyheterna kring Volvo på sociala medier och från analytikerna. Alla pratar om att det blir sämre framöver och det har jag hört sedan 2018 när jag började köpa Volvo aktier. Sedan dess har jag gjort över +100% på min investering inkl. utdelningar. Mitt råd: Strunta i vad andra tycker om Volvo, inte ens Volvo själva vet vad som kommer hända nästa år.

Jag är hur trygg som helst med Volvo aktien trots att den är konjunkturkänslig aktie som stiger mycket i uppgång och faller mycket i nedgång. Siffrorna är fortsatt riktigt fina för tredje kvartalet, försäljning ökade med 15% och vinst per aktie blev 6,93 kr vilket är riktigt bra. Hittills i år:

Vinst per aktie 18.58 kr (Förra året 12.84 kr)

Jag tycker det är otroligt stark vinst och vi kan förvänta oss väldigt hög utdelning nästa år (igen). Enligt ledningen är tredje kvartalet svagast av dom alla så om Volvo gör över 7 kr i vinst i sista kvartalet, så blir det över 26 kr i vinst för 2023. Volvo kan dela ut 13 kr plus bonus utdelning på 6,5 kr.

En utdelning på 19,5 kr är ungefär 8,5% av dagens aktiekurs på 230 kr. Jag tror att aktien kommer fortsätta stiga lite till i alla fall, sen vet ingen hur det blir. 

Värdering har senaste 10 åren har varit mellan PE 9,3 till 22,4 enligt börsdata (bortsett från 2014). Normalvärdering är runt PE 13. Tar vi 13 gånger förväntad vinst på 26 kr så borde aktien kosta just nu 338 kr. Eftersom det är mycket oro i världen och bland analytiker och småsparare så värderas Volvo till det lägsta möjliga, PE 8,8 just nu. Året 2019 var värderingen PE 9,3. Så just nu värderas Volvo till lägsta aktiepris jämfört med senaste 10 åren. 

Aktien borde gå upp kommande veckan till minst 242 kr. Om den inte gör det så betyder det att marknaden är väldigt orolig för vinsten 2024, alltså att den kommer falla jämfört med årets förväntad vinst på 26 kr. Vinst blir det, men ingen vet vad det blir nästa år, kanske över 20 kr? Ändå imponerande vinst och höga utdelningar väntar framöver. Volvo är bra aktie att köpa och äga långsiktigt. Glöm inte att dom har enorm kassa på 65 miljarder.

Två Månadslöner

2 comments:

  1. Anonymous20 October

    Man kan gott vänta med att köpa Volvo till nästa recession då priset halverats eller mer. Nu känns det försent att köpa. Finns så många andra aktier med samma utdelning eller mer som inte har den risk som cykliska Volvo har. Annars är det ju ett jättefint företag!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det är det jag gör, jag behåller mina billigt inköpta aktier men köper inte mer just nu. Väntar på halvering för att öka på 150 eller 130 kr. Ju billigare det blir desto mer kommer jag köpa.

      Delete