Wednesday, April 10, 2024

Lohilo kommer ansöka om konkurs år 2024



Man kan lära sig otroligt mycket från andras misstag. Det går även att lära sig otroligt mycket av framgångarna också. Gör som andra, så får du liknande resultat som andra. Om alla köper SBB aktier och du hoppar på tåget, så får du samma resultat. En rejäl förlust i din investering. 

Om du hade gjort som jag, hade du undvikit att förlora en massa pengar i Lohilo (den gamla goda Alvesta Glass). Aktien var onoterad då på Peppins. Företaget gjorde vinst och alla trodde på fin framtid på börsen också. 

Jag själv tyckte om glassen och visste att dom flesta var positiva kring smaken och bolaget. Samtidigt var det vinst, så win-win. Jag köpte självklart aktier vid IPO för 27 kr styck. Sedan ändrade jag mig. Alvesta Glass byte namn till Lohilo vid noteringen.

Jag köpte alla produkter och provsmakade hemma. Proteinbars, proteinglass, energidryck och så vidare. Gjorde en smakprov hemma helt enkelt med min fru och våra vänner. Vi kom fram till att 1 av 10 produkter smakade bra och ungefär 2 av 10 var okej. Det betyder runt 70% av allt vi smakade tyckte vi inte om. Och det är inte bara jag som tyckte så.


Sålde mina aktier direkt för 28,5 kr. Gjorde en liten vinst och följde bolaget efteråt lite då och då. Det gick kraftigt upp för att bolaget lanserade nya produkter och hade höga mål. Dom nya produkterna var inte alls i närheten av glass. Det var t-shirts, chips och annat konstigt som har otroligt hög konkurrens. Lohilo hade planer att utöka verksamheten i Kina och sälja sina fina produkter.

Förpackningsdesign var snygg, det håller jag med om. Har en utbildning inom den grafiska branschen, så det förstår jag. Men Kina? Det kommer vara svårt tänkte jag och det blev det. Samtidigt har VD slutat, en annan kom in, det var lite strul med den, sedan samma VD kom tillbaka, hänt massa annat konstigt som jag inte ens kommer ihåg, det var otroligt många dåliga beslut i ledningen. Lohilo byggde även padelhall. Så illa var det.

År 2021 blev det emission, år 2023 blev det en till emission med utspädning på 30% och aktiekursen fortsatte att rasa. Nu i efterhand kan vi se att bolaget blöder pengar, säljer mindre för varje år och resultatet är -1 kr per aktie. I kassan fanns det per den 31 december 2023 endast 12,7 miljoner kr. Under 2023 gjorde Lohilo förlust på -29,1 miljoner. Senaste 3 månaderna -17,5 miljoner. Mellan jan-mars 2024 tror jag på förlust på hela beloppet som finns i kassan och bolaget kommer ansöka om konkurs i år. Ingen kommer vilja lägga mer pengar i bolaget.

Det roligaste av allt var när jag hörde VD säga att bolaget är verksam inom Food Tech. Då var det en stor röd flagga. Tech har inget med energidryck eller glass att göra. Vad ska vi kalla det nu? Food AI? Följ magkänslan när du investerar i aktier och titta på vinsterna hela tiden. Vinsten ska stiga och försäljningen ska stiga. Inte tvärtom. Lycka till!

Två Månadslöner

10 comments:

  1. Anonymous10 April

    Intressant. Man måste verkligen vara påläst för att göra smarta köp.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Två Månadslöner10 April

      Det hjälper oftast men inte alltid 👌

      Delete
  2. Anonymous10 April

    Underviker bolag som inte lägger krutet på produkter/segment som fungerar och ger intäkter. Expansion i all sin ära men det går ju att göra inom fungerande segment också.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Två Månadslöner10 April

      Man ska undvika bolag (aktier) som har enorm konkurrens. Därför äger jag inga klädbolag i portföljen.

      Delete
  3. Anonymous10 April

    "Inside" information from old CFO. The company had prior to IPO never made any real profit. The profit reported prior to IPO was fabricated in many ways and the auditors, financial advisors, legal department that was doing due diligence of the IPO should be carefully investigated.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det jag hörde sist var att bolaget var lönsam då.

      Delete
  4. Kul med gissningar så där. Jag tror inte du har fel.

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    ReplyDelete
    Replies
    1. Deras emission som dom gjorde hjälper i 6 mån. Vad händer sen? En till? Och en till? Tråkigt att se bolaget förlora pengar så snabbt. Jag kan förresten inte kommentera på din blogg!

      Delete
  5. Padelhallen var liksom droppen, alla skulle ha paddel, till och med i radhusträdgården, dvs mättad marknad. Glassen var bra, de äger tydligen Järnaglass också, hoppas att dessa märken går att rädda vid en eventuell konkurs.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Borde gå att rädda. Men man vet aldrig.

      Delete