Wednesday, April 24, 2024

Q1 Billerud - Ser bättre efterfråga framöverBillerud aktien som älskas av kvinnor (få män som äger aktien) har rapporterat sin första kvartal idag och den är stabil enligt VD. Även analytikerna är nöjda att bolaget slog alla förväntningarna. Jag tycker däremot att det är lite för låga vinster och analytikerna har räknat med ännu värre utfall. Aktien stiger på morgonen med ett par procent och handlas runt 100 kr.

Försäljningen minskade -9% mot förra året
Vinsten per aktie 1,26 kr vilket är en minskning med -51%

Bolaget kan höja sina vinster rejält, varför det är så svårt förstår jag inte. Innan kunde bolaget tjäna över 3 kr per kvartal. Nu är det knappt över 5 kr på ett helt år. Har inga stora förhoppningar om utdelningen kommande åren i alla fall, men man vet aldrig. Billerud håller på att sälja Wisconsin Rapids pappersbruk och få ungefär 60 miljoner kr. Är det mycket? 

2 kr i utdelning i år är 500 miljoner kr. Så dom 60 miljoner som dom kommer få är inte mycket. Det ger bara 0,24 kr per aktie. Enligt bolaget kommer 2024 vara ett bra år med många förbättringar, stigande vinster, återhämtning bland kunder och högre försäljningspriser på bred front. "Orderböckerna har stärkts och vi ser breda prishöjningar annonseras", skriver VD. Han skriver även:

"Under det senaste kvartalet anpassade vi oss snabbt och producerade för fullt på alla maskiner i Europa och minskade avsevärt produktionsbegränsningarna i USA. Jag är särskilt stolt över hur vi framgångsrikt lyckades lösa utmanande logistikproblem, vilket gjorde det möjligt för oss att ta vara på marknadsmöjligheten. Vi är även nöjda med den klart förbättrade lönsamheten i Nordamerika till en EBITDA-marginal på 16%. Med en övergripande kostnadsstabilitet är vi entusiastiska över de framtida möjligheterna med en kostnadsledande produktion i denna region."

Jag ser i rapporten att skulden har ökat något, kassan har minskat och jag hoppas bolaget gör bättre ifrån sig under året. Om bolaget inte presterar i år kommer jag överväga att minska innehavet. 

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment