Monday, April 29, 2024

Q1 SCA - Pengarna växer på träd



Svenska Cellulosa Aktiebolaget, SCA, är verksamt inom skogsbranschen. Kärnan i SCAs verksamhet är skogen, bolaget har Europas största privata skogsinnehav. Kring denna resurs har SCA byggt en utvecklad värdekedja baserad på förnybar råvara från egna och andras skogar. SCA erbjuder papper för förpackningar och tryck, massa, trävaror, förnybar energi, samt tjänster för skogsägare och transportlösningar. SCA grundades 1929 och har sitt huvudkontor i Sundsvall. 

För några dagar sedan redovisade SCA sin första kvartal för 2024 och den visar följande mot förra året inom parentes:

Försäljning föll pga lägre försäljningspriser till 4,558 mkr (4,813)
Vinst per aktie 1.12 kr (1.74)

SCAs resultat för första kvartalet 2024 var i linje med föregående kvartal, men försvagades jämfört med motsvarande kvartal föregående år. I slutet av första kvartalet fanns det 797 vindkraftverk i drift på SCAs mark med en årlig produktionskapacitet om 9,4 TWh. Det delägda bioraffinaderiet i Göteborg startades vid årsskiftet och upprampning fortlöper enligt plan.

Personligen gillar jag inte vinstutvecklingen i SCA. Knappt över 1 kr per kvartal är otroligt lågt jämfört med mina andra innehav. Vad kommer SCA tjäna i år? 4-5 kr? Och en aktie kostar vad? 150 kr? Jag kan lika väl köpa Nordic Paper istället och betala 50 kr per aktie och dom gör mer i vinst varje kvartal. 3 gånger billigare! 

Skog går bra för SCA med både högre försäljning och vinst (+26%). Virke har gått dåligt med vinsttapp (-38%). Pappersmassa (-65%). Kartong gick back under kvartalet, alltså minus i resultat mot förra året. Energi (-3%). 

Ibland undrar jag varför jag äger aktier. Det är nog skog som lockar mig. SCA har 2,7 miljoner hektar. Lägsta priset per hektar är 40 000 kr. Det 108 miljarder som SCA äger. Minst. Hela SCA kostar 111 miljarder om du hade köpt alla aktier via börsen. Det betyder att du investerar i skog mer eller mindre och SCA verksamhet får du gratis. Tjänar dom 4-5 kr i år, fine, det är bara bonus utöver skogen.

Två Månadslöner

4 comments:

  1. Spelar väl ingen roll om värdet på.skogen är likvärdigt med bolagets värde. Det är avkastningen som är avgörande och den är usel. Äger i Nordic Paper och Billerud. SCA lockar inte.

    ReplyDelete
  2. Men tack för en bra sammanställning:)

    ReplyDelete
  3. Mikael Aslan30 April

    Gillar både SCA och NP. Äger dock för tillfället bara NP.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det blir fler och fler ägare i NP framöver.

      Delete