Tuesday, April 9, 2024

Blankning borde förbjudas



Först vill jag förklara vad en blankning är. Jag själv är emot det och tycker att det borde inte finnas alls på aktiemarknaden. Jag personligen ser ingen nytta av det trots att vissa säger att det finns fördelar med blankning.

En "blankare" är en person eller företag som säljer aktier på marknaden som de inte äger för närvarande, med förhoppning om att kunna köpa tillbaka dem till ett lägre pris på ett senare datum. Genom att sälja aktier på detta sätt, "blanka aktier", spekulerar blankaren i att aktiekursen kommer att falla och de kommer att kunna köpa tillbaka aktierna till ett lägre pris för att göra en vinst.

Denna praxis kallas "blankning" och är en strategi som används av investerare för att tjäna pengar på nedgång på aktiemarknaden. Dock är blankning också förknippad med hög risk eftersom om aktiekursen stiger istället för att falla, kan blankaren förlora pengar eftersom de måste köpa tillbaka aktierna till ett högre pris än de sålde dem för. Blankning är en avancerad investeringsstrategi och är inte lämplig för alla investerare på grund av den höga risken involverad.

Det har genom året funnits blankare i nästan alla mina innehav. Först var det Securitas, sedan Billerud, Embracer, Avanza, SCA och nu även Nibe och Fortnox. Vem kommer näst? Volvo? Det är ren gissning från deras sida att kursen kommer gå ned. Det är otroligt svårt att veta det. Ingen visste att räntorna skulle ändras från 1% till 5% på så kort tid. Ingen visste heller om krig eller hög inflation.

Tror ni på riktigt att blankare från USA har koll på den lilla Växjö företaget Fortnox? Dom är inte alls insatta i detaljer och hur svensk marknad ser ut. Dom har noll koll på hur många företag det finns i Sverige och hur låsta kunderna är. Dom har noll koll på hur komplicerad löneområdet är. Fortnox säljer några få moduler till sina kunder och det finns runt 40 stycken att sälja in. 

Sedan vill jag bara säga att när börsen stiger kraftigt så det är klart att det finns risk för nedsida i alla aktier, oavsett värdering. Då passar blankare på. Varför dom inte blankar bolag med PE 100+ istället förstår jag inte. 

Två Månadslöner

13 comments:

  1. Anonymous09 April

    Du får nog vara beredd på en halvering av kursen i Fortnox. Och tom då är aktien dyr! De måste fortsätta växa rejält för att motivera ett p/e tal på 70.
    Blankarna vet nog mer än man tror!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Två Månadslöner09 April

      Blankarna har fel ibland med. Det är inte 100% säkert att dom gör rätt. SCA var blankad men aktien fortsätter upp och värderingen är normal.

      Fortnox växer otroligt starkt och jag som jobbar i branschen ser potentialen som andra inte ser. PE 70 idag betyder inte direkt dåligt, den kommer bli PE 30 om ett par år och PE 15 om 5 år förutsatt att bolaget presterar kommande åren.

      Vinst 2022: 0,57 per aktie
      Vinst 2023: 0,94 per aktie

      Det är nästan 2x på 1 år! Tänk om bolaget gör 1,5 kr i vinst 2024 och 2 kr 2025. Då är priset på 65 kr är inte alls hög. Då är PE talet 32 och ännu mindre kommande åren. Det gäller att hålla i aktierna och inte sälja när alla skriker sälj. Fina bolag ska man aldrig sälja.

      Jag håller i mina aktier som Fortnox, Nibe och Embracer. Jag tror på dom när andra inte gör det. 🙂

      Delete
    2. Nibe har jag gått bett på men Fortnox är nog en litet guldkorn men när blankare är inne ska man ändra taktik och kanske vänta ett tag innan man köper in sig lite i taget istället för att köpa allt samtidigt som man "gillar" och "tycker" sig vilja köpa för att man känner för det. Alla empatiska signaler att man är kär i sin aktie. Det är helt okey att sälja av lite och sedan köpa tillbaka. Att sitta still i båten är inte alltid bästa taktiken. Jag håller med att det är väldigt konstigt att de gått in men jag har nyligen börjat fundera över om blankare bara "lånar" pengar på det här sättet och jämfört med deras andra alternativ så är det förmånligt. Lånar dem 1 aktie för 1 dollar och valutaeffekten går tillbaka till 9 sek per dollar så har de cirka 20% gratis positiv låneeffekt över tid bara för att handla eller få ut pengar ur ett svensk bolag trots att aktien inte gått ned något.

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Anonymous09 April

    Vad för negativt tillför blankning till marknaden? Nämn gärna en :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Två Månadslöner09 April

      Blankarfirmor eller blankarfonder ibland rör sig i juridiska gråzoner kring intressekonflikter samt vad som är lagligt att publicera som bolagsanalyser. Det är ofta en marknadsmanipulation. Ännu värre när det gäller småbolag, som Fortnox t.ex.

      Delete
  4. Anonymous09 April

    Håller inte med. Blankning har en viktig funktion. Det hjälper marknaden som helhet att reglera värderingar på bolag. Marknaden är inte alltid rationell och det blir ofta hysteri där alla ska in i samma bolag och på så sätt trycks värderingar upp till nivåer som inte är rimliga. Hur långt fram tänker man när Fortnox ska värderas till P/E 70? Och anser man att det är rimligt med P/E 70 så ska omsättningen växa till sådana omöjliga nivåer. Det är inte rimligt att ett bolag växer så mycket, så snabbt. Det blir bortkopplat från verkligheten. Sen finns finansiell data på Fortnox och kan slå vad att blankarfirmor har konsulter som känner till marknaden väl. Bolag som handlas till P/E 100 är oftast inte blankningsbara och har dålig likviditet så dem måste gå på dem större.

    Jag tycker IT-bubblan är ett bra exempel på varför blankare behövs. Inflödet av investeringar och förhoppningar va så extremt höga och bortkopplade från verkligheten att det tillslut smälllde till ordentligt. Blankare kan ha en funktion att lugna ner marknadens förväntningar innan det smäller till på den nivån.

    För en annan som är lång only så kan en ökande blankning mot 5% ge indikation att överse nedsidan extra mycket och försöka se blankarnas case, vilket hjälper en i längden. Dem har som du säger hur stor nedsida som helst och betalar ränta på sin position så att dem bara gissar tror jag inte.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous09 April

      *Finansiell data från Fortnox finns på engelska skulle jag skriva.

      Delete
    2. Två Månadslöner09 April

      Du behöver inte hålla med, jag förstår din syn på saken 🙂

      Delete
  5. Anonymous09 April

    Du har ganska många hårdblankade bolag i din portfölj! Hur lyckad du få med så många!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blankare kommer misslyckas med dom flesta. Det är stora stabila bolag som har bra koll på sina finanser. Stabil historik och stor efterfråga av deras produkter. Är inte det minsta orolig.

      Delete
  6. Anonymous11 April

    Jag skulle hävda att blankare har bättre koll än majoriteten av investerarna. Speciellt firmorna som har specialiserat sig på blankning. De åker ofta ut och intervjuar gamla anställda, besöker lokaler och annat som kan avslöja vad företaget har pysslat med. Det råkar vara sant att även det finaste bolagen är smutsiga och oärliga på många sätt, för det är vad som krävs om du ska vara lönsam ibland. Då fyller blankarna en funktion som Finansinspektionen inte tycks klara av. Deras rapporter är inte alltid perfekta, men innehållet i den genomsnittliga blankarrapporten är mer än vad 95% av investerarna någonsin har lärt sig om företaget, tyvärr...

    ReplyDelete