Saturday, April 6, 2024

Till alla oroliga Nibe aktieägare



fort aktiekurs i Nibe går ned några procent så pratar hela Twitter (X) om det. X är det dummaste namnet på ett företag det kan bli. En 5 åring kan komma på ett bättre namn. Tillbaka till ämnet. Min poäng idag är att alla vill äga Nibe. Jag har inte sett bland hundratals kommentarer att någon säger: Jag vill inte äga Nibe aktier. Värdering är en annan sak.

Som jag ser det så finns det några olika sätt som det kommer att gå. Sannolikheten är låg att bolaget går i konkurs, det är enligt mig 99% säkert att företaget kommer återhämta sig, precis som alla andra gånger i företagets historia. Nibe är ju trots allt bland dom bästa företag i Sverige som har skapat tusentals miljonärer genom sin fantastiska börsresa.

Investerare som jag, som köper Nibe aktier hela tiden kommer köpa in sig billigare och billigare. Det betyder att snittkursen (GAV) blir lägre och lägre. När återhämtning sker, så går det fortare än att sitta på väldigt hög inköp per aktie. De som köpte för 120 kr kommer vänta väldigt länge tills dom är på plus minus noll. 

Det finns ju risker såklart, tänk om bolaget gör emission eller går i konkurs, då förlorar man ännu mer pengar när man köper fler och fler aktier hela tiden. Vissa kallar det för en fallande kniv. Man ska vara ganska säker på återhämtning, endast då kan man snitta ned sig. Jag tror starkt på bolaget och deras produkter.


Många på Twitter vill låta smart och säger att dom ska köpa när det vänder. Ingen vet när det vänder och när det väl gör det kan aktiekursen stiga 20-30% på några dagar (som Embracer gjorde). Man missar helt enkelt stark uppgång när man inte äger aktier. 

Har även sett vissa säga att dom ska köpa billigare om några månader, på 30 kr och inte 48 kr som det handlas för idag. Om man inte äger aktier nu när kursen har rasat -65% sedan all time high så kommer man inte våga köpa när det fortsätter gå ned.

Om det fortsätter gå ned så finns det en stark anledning till det. Alla nyheter och sociala medier kommer skriva om det och det blir bara negativt. Man kommer inte våga köpa då. Inte för 30 kr och inte för 20 kr. Nibe har blivit oerhört populär just nu och i år har över 2 000 personer lagt till aktien i portföljen. Det finns över 113 000 ägare på Avanza. Nibe är på plats 4 bland dom mest ägda aktierna på hela svenska börsen. 

Av 15 mest ägda aktierna på Avanza äger jag själv 7 st, så det är inte bara jag som tror att dom är köpvärda. Bland dom finns Investor, Volvo, Nibe, Embracer, Swedbank, Axfood och Castellum. För att summera så vet ingen hur det kommer gå för Nibe i år, men sannolikheten är stor för rejäl uppsida kommande 10 åren.

Två Månadslöner

16 comments:

  1. Anonymous06 April

    Vad har danfoss med Nibe att göra????

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bra fråga, ingenting. Det är bara en bild av termostat.

      Delete
    2. Anonymous06 April

      Vattnet som termostaten reglerar är värmt i en Nibe VP

      Delete
  2. Anonymous06 April

    Inte orolig, har aldrig ägt Nibe, du kanske är lite orolig då du skriver om Nibe ganska ofta?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eftersom många pratar om just Nibe på twitter (hela tiden senaste veckorna) så är intresset stor att läsa mer om det. Jag får mycket trafik i dessa inlägg. Jag skriver helt enkelt det folk vill läsa om.

      Delete
  3. Anonymous06 April

    Man kan fatta vilka dåliga beslut som helst så länge man kan argumentera för det. Bra jobbat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tycker du att det är dålig beslut att äga Nibe? Sedan 97 har det gått upp 17 000%. Hade man investerat 10 000 kr då, hade man haft 1,7 miljoner i portföljen idag, trots rejäl nedgång. Jag håller i mina aktier, dom kommer ge mig miljoner när det är dags för mig att gå i pension.

      Delete
  4. Anonymous06 April

    Har du ägt dina sedan 1997? Vad är ditt gav?

    ReplyDelete
  5. Anonymous06 April

    Problemet med Nibe är att konkurrensen är brutal och kommer bli ännu brutalare inom värmepumpar. Nibe har fram till nu fungerat som ett industribolag typ Assa eller ABB, fr o m nu kommer de mer att vara en aktör på konsumentmarknaden, typ Electrolux.
    Inte riktigt samma marginaler vi talar om då.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Konkurrensen har alltid funnits och kommer alltid finnas. Endast 2/3 av är värmepumpar, Nibe gör fler produkter och utvecklar nya hela tiden. Håller med dig att värdering borde vara lägre, men definitivt inte som Electrolux.

      Delete
    2. Anonymous06 April

      Det finns ingen riktig konkurrens. Många satsar ja, för de har sett hur bra det gick för Nibe, men nu är de sena på bollen och de kommer aldrig komma till Nibes nivåer. Det enda som oroar mig med Nibe är hur extremt mycket de har betalat för förvärven. Det är värdeförstörande och oroande inför framtiden. Likt Embracer har man agerat högst oansvarigt och dumdristigt med dessa köpmultiplar, men inte likt Embracer är man ändock ett väldigt lyckat bolag med fina produkter och fortsatt är världsledande.

      Delete
    3. Anonymous07 April

      Alltså, tror också att Nibe är ett kanonbra bolag. Men det är ju inte så att de har ägt värmepumpsmarknaden, och att det kommer satsande konkurrenter först nu. Nibe är inte störst, de dominerar inte marknaden. De har 6% av marknaden och har konkurrenter som liksom Nibe gjort värmepumpar länge.

      Delete
    4. Anonymous07 April

      …och vad menar du med ”ingen riktig konkurrens”?
      Bland världens största tillverkare hittar man Panasonic, Mitsubishi m fl. Många industribolag går omvägar för att slippa konkurrens från dessa jättar.

      Delete