Sunday, April 7, 2024

Vad kan man räkna med i lönehöjning i år?



Under veckan har jag fått många tusenlappar från Swedbank och Volvo utdelningar. Dom har såklart återinvesterats i Nibe aktien och fonderna. Pengar skapar nya pengar som sedan skapar nya pengar och så vidare. Det är ju hela poängen att spara pengar, för att bli rik i framtiden. Det blir man inte från sin lön.

Jag jobbar som lönekonsult och enligt kollektivavtalen har jag höjt lönen för många anställda. Den nya lönen gäller från 1 april och dom flesta får rätt lön redan i april. För tjänstemän brukar det dröja längre och dom får oftast högre lön i maj eller till och med juni. Det betalas ut såklart retroaktivt.

Vad blir det för lönehöjningar i år? Det är väldigt olika, men generellt sett skulle jag säga, räkna med 3%. Får du mer, bra, det förtjänar du. Får du mindre? Det gör inget. Dom 3% på 30 000 kr i bruttolön är endast 900 kr som man betalar även skatt för. Så 2% är bara några hundra kronor mindre. 

I maj får de som har sparade semesterdagar i år 5 utbetalda. Det kan bli mycket pengar där om man har sparat undan några dagar. Våren är en tid för pengarna att trilla in på olika sätt. Skatteåterbäring, semesterersättning, högre löner, utdelningar och så vidare.

Dock är våren en tid för att få liv i allt igen, allt kostar mycket och när solen kommer fram så vill man bara åka iväg och handla blommor, jord, frö, grillkol och för många även öl. Pengar kommer, pengar går. Glöm inte att sätta undan lite varje månad! Ha en fin vecka! 

Två Månadslöner

6 comments:

  1. Hej,
    När vi har lönesamtal så brukar min chef brukar alltid vara tydlig med att det inte finns så mycket pengar så jag förväntar mig aldrig mer är en si så där en femhundring varje år, och blir det mer så känns det som julafton.
    Ha det gott!
    Mvh, Anneli

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det finns alltid pengar, jag jobbar med lön och ser ofta att vissa personer får alltid "extra" eller tillägg på lönen. Det är ett knep dom använder för att avsluta samtalet. Vill dom, så kan dom. Viljan saknas dock.

      Delete
  2. Anonymous07 April

    1370 kr blev det i år, har aldrig haft lönesamtal på mina drygt 25 år på samma bolag, facket förhandlar lönen

    ReplyDelete
  3. Drygt 1050kr i grund, men svårt o räkna då jag jobbar vissa helger och kvällar så blir mer i praktiken

    ReplyDelete
    Replies
    1. helt rätt, all ob, övertid m.m. räknas på den högre lönen och då blir det mer som du säger.

      Delete