Sunday, April 14, 2024

Hur ska man tänka kring aktiefördelning?Avanza kan man se sin aktiefördelning i olika branscher. Jag har köpt aktier i sex olika branscher med 16% i var. Sedan har vissa branscher gått upp i värde, medans andra föll, därför visar det annat än 16%. Vissa branscher innehåller endast en aktie, vissa andra flera aktier. För att sprida mina risker helt enkelt.

Alla miljonärer säger olika, en del tycker att man ska fokusera på några få bolag som man har analyserat väldigt djupt, har oerhört stor förståelse och helst ska man jobba i den branschen. Låter väl rimligt? Dock finns det ändå stor risk att man har gjort fel analys och hela portföljen kan gå ned oerhört mycket. Där vill man inte vara.

Andra miljonärer säger att det räcker med 12-15 olika aktier i portföljen (det är vad jag valt). Eller en indexfond, t.ex. Avanza Zero som har inga avgifter. Även om det finns en avgift så ska den aldrig vara mer än 0,4%. 

Jag får alltid kommentarer att om en fond presterar bra så kan man betala högre avgifter, till exempel när Swedbank Robur Ny Teknik var populär och överhajpad. Kostar bara 1,33% per år och fonden bara stiger hela tiden. Minns ni det? Typ 30% per år? På kort sikt som några få år så kan det gå upp kraftigt men över längre period misslyckas dom flesta aktivt förvaltade fonder mot index. 

Robur föll kraftigt och är nu på -33% på 3 år. Det händer alltid. När fastighetsfonder steg för mycket så halveras dom i sitt värde när räntorna ändrades. Nu stiger allt som har något med AI att göra. Det kan gå bra några år, men sedan kommer det slaktas på börsen. Var försiktiga där ute. Lägg inte för mycket pengar på en och samma bransch eller en aktie. Sprid riskerna så är sannolikheten för bra avkastning står på din sida.

Själv har jag 16 olika aktier i 6 olika branscher. Dessa aktier är verksamma i hela norden, Europa och världen. Då är risken mindre. Tycker att just denna fördelning passar mig riktigt bra och oavsett vad som händer så borde portföljen prestera väl över tid.

Två Månadslöner

2 comments:

 1. Svår fråga! Håller just nu på att bygga upp en ny portfölj. Kommer att ha ca 10-15 aktier och 4 fonder. 2 utdelande fonder och 2 indexfonder, Sverige och Global.
  Aktierna kommer bestå av en mix av utdelande och lite mognare bolag samt några mer tillväxt orienterade bolag i kategorin småbolag.
  Just nu är fastigheter den största branschen följt av Sjukvård.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är svår fråga. Då tänker vi ganska lika! Har också liknande tankar, ca 15-18 aktier samt fonderna i USA, Indien och kanske något mer framöver. Det räcker tänker jag. Fungerat bra i 7 år, kommer troligtvis vara bra framöver också

   Delete