Sunday, April 28, 2024

Q1 Swedbank - Kan nå 30 kr i vinst/aktie



Vem brukar tjäna mest pengar? Bankerna såklart. Även i år ser det ut som att det blir ett kanonår för Swedbank. Jag äger såklart aktier i bolaget. Enligt VD var det ett starkt och uthålligt resultat. Jag är varken proffs eller kunnig om banksektor men vissa saker är lätta att förstå. Till exempel står det i delårsrapporten att:

Intäkter blev 18 087 mkr mot förra årets 17 387 mkr (upp 4%)
Kostnader har minskat med -4% jämfört med förra året och blev 6 185 mkr 
Vinsten blev 8 428 mkr (1% högre än förra kvartal och 11% högre mot 2023)
Vinst per aktie 7,47 kr (6,71 kr året innan)

Som ni ser så tjänar banken mer, kostnaderna har minskat och vinsten blev högre oavsett vilken period man jämför med. Det går fortsatt riktigt bra för banken. Om aktiekursen faller så är det bara bra. Då kan man köpa in sig billigare.

Swedbank är ledande inom bolån på samtliga hemmamarknader. Trots tuff konkurrens ökade utlåning under kvartalet. I Estland, Lettland och Litauen var
aktiviteten hög. I Sverige var marknaden avvaktande. Trots detta har Swedbank, via egna kanaler, ökat sina bolånevolymer i Sverige sex månader i rad. 

Jag personligen räknar med 30 kr i vinst i år och en utdelning på 15 kr. Det hade varit 7,5% i utdelning nästa år på dagens kurs 200 kr. Det är rimligt och nåbart. Om banken håller i vinsterna över 25 kr per år kommande åren så borde aktien värderas upp. Det är rimligt att anta 250 kr i aktiekurs och potential uppsida på ungefär 20% från dagens stängningskurs.

Är nöjd med rapporten och utvecklingen. Utdelningen är hög och för mig är det 8,5% eftersom jag köpt aktierna billigt på 178 kr. Jag kommer inte sälja mina aktier. En bra aktie att äga, men glöm aldrig att det kan alltid dyka upp böter och liknande i bolaget. Äg inte för många aktier.

Två Månadslöner

2 comments:

  1. Anonymous28 April

    Äger också Swedbank, vore gött om bötesbeloppet från Usa blev känt, då blir det nog en rejäl resa nedåt tyvärr.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alla pratar om det men det har gått hur länge nu? 1 år? 2 år? Tror inte det blir något alls.

      Delete