Friday, April 26, 2024

Q1 Axfood - Bra bolag med hög värdering



Axfood är en bra aktie att äga långsiktigt. Det har den alltid varit och tryggheten är enorm. Ibland skriver medier om att dagligvarubranschen kommer tas över av Amazon och personallösa butiker men det kommer ta evigheter att införa det. Vanliga butiker kommer finnas många år framöver. Dessa butiker tjänar mycket pengar och det som blir över delas ut i form av utdelning till oss aktieägare.

Den största risken för en investerare är att man betalar för mycket. Om du köper Axfood för 350 kr kommer du vänta många år tills du hamnar på plus i aktien. Man vill ju tjäna pengar direkt eller så snabbt som möjligt eller hur? Jag förväntar mig ungefär 12 kr i vinst i år och med rimligt PE tal på 20 är aktien värd endast 240 kr. 

Om bolaget gör 14 kr i vinst år 2025 så kan vi betala lite mer, 280 kr. Men 14 kr i vinst är väldigt optimistiskt. Bolaget växer, men inte i den takten. Innan rapporten den 25 april värderades Axfood till PE 26 vilket är högt. Förväntningar är 11 kr i vinst i år. Jag tycker att 220 kr är mer rimlig aktiekurs idag. Jag minskade mitt innehav under året och köpte många fler aktier i ett annat bolag som heter Ahold Delhaize. 

Anledning? PE 13. Bolaget är minst lika bra och kostar hälften av vad Axfood gör. Skriver några tankar om Ahold framöver här på bloggen. Axfood ser jag som dyr. Januari - mars visar följande siffror för Axfood:

Nettoomsättningen uppgick till 20 252 Mkr (19 252), +5,2 procent.
Resultatet per aktie före utspädning till 2,60 kr (2,20) +18%

Om Axfood presterar ungefär samma hela året är vinsten knappt över 10 kr. Det är inte bra. Den borde vara högre för att motivera aktiekursen. Jag tror vi kommer se en nedgång i aktien på -15% i år. Tyvärr. Bolaget är bra som sagt, men inte aktiekursen.

Räntebärande skulder och avsättningar uppgick till 10 567 Mkr. I kassan finns 817 Mkr. Kassaflödet från verksamheten under perioden januari-mars är 1 695 Mkr. Axfood har lite pengar i kassan, men eftersom alla köper deras produkter varje dag så finns det fin kassaflöde varje kvartal. Ser inte illa ut, dom hade kunnat betala av skulderna inom ett par år om de velat det.

Två Månadslöner

9 comments:

  1. Anonymous26 April

    PE 26 för ett bolag där marginalerna är låga... Det är för mycket risk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det finns bra kassaflöde. Aktierna är dock lite dyra, instämmer.

      Delete
  2. Gjorde en liknande analys faktiskt och sålde av hela mitt innehav. Jag gillar bolaget men inte till denna värderingen. Kollar till det igen efter sommaren.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eller kan du köpa annat? Som Orkla i Norge t.ex.

      Delete
  3. Anonymous26 April

    Jag anser att bara titta på P/E-talet och säga att något är dyrt är en ordentlig förenkling av verkligheten. Det som verkligen gagnar investerare är mängden kassaflöde som bolaget kan producera och hur det förvaltar det kassaflödet. Om man ser till de senaste 10 åren har Axfood konsekvent haft högre kassaflödesmarginal än vinst, ca 4-5% mot en vinstmarginal på runt 3%. Det innebär att där finns mer kassaflöde för bolaget att nyttja än vad som syns i P/E-multipeln, och priset per kassaflöde ligger snarare på runt 11x på senaste 12 månaderna (dock med toppmarginal på 6,9%). Det är kassaflödet som går till att betala utdelning och återinvestera i bolaget (vilket har gjorts med en avkastning på kapital på ca 17-22% de senaste åren), betala skuld osv. Den lägre vinsten förklaras av ex. nedskrivningar som inte är kassaflödespåverkande, vilka har blivit större de senaste åren.

    Justerar man för en mer långsiktligt genomsnittlig kassaflödesmarginal så landar man på P/FCF på ca 14,8x, vilket i min mening kan motivera dagens pris hos ett bolag som växer 6-8% per år top line med stabila marginaler. Inte billigt men inte heller så dyrt som folk tror.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det har du rätt i. Dom flesta dock har inte tid eller förståelse till att gräva ner i siffrorna. Då tittar man på det enklaste, vinsten. Ungefär samma gäller SCA, bolaget gör lite pengar men aktiekursen fortsätter stiga. Går skogsvärde upp kraftigt i pris så är bolaget värd mycket mer än den är på idag, trots låga vinster. Det finns mycket att gräva ner sig i varje rapport och bransch. Ha en fin helg!

      Delete
    2. Anonymous27 April

      Om man inte har tid att förstå vad man äger så bör man i min mening inte ägna sig åt enskilda aktier.

      Detsamma gäller inte SCA, snarare tvärtom. SCA rapporterar vinstmarginaler på närmare 15-18% men kassaflödesmarginaler på bara några enstaka procent varje år. Majoriteten av de vinster som de gör är alltså pga omvärdering av tillgångar, inte att de får in pengar genom försäljning. Hela blankarcaset handlar ju om att de värderat sånna tillgångar fel. Vill SCA betala utdelning så får de göra det från den lilla summa pengar de tjänar eller belåna sina tillgångar för att betala den.

      Delete
  4. Anonymous29 April

    Sonae har jag som exponering med europeisk livsmedel, men jag har kikat på Delhaize också. Vet inte om någon kommer att vara särskilt lysande egentligen, men det känns som en sektor som det kan vara bra att ha representerad i portföljen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ska läsa om det, ingen utdelning 2024?

      Delete