Monday, October 21, 2024

Avanza, Nordnet, Montrose, Savr eller Levler?



Avanza visade sina siffror för första nio månaderna och dom ser okej ut. 123 900 nya kunder i år visar på styrka. Avanza har nu över 2 miljoner kunder och när andra pratar om konkurrenter så tror jag inte på det alls. Konkurrenter är ljusår efter (förutom Nordnet). 

Montrose, Savr, Levler, Storbankerna och så vidare ligger långt efter och tills dom får dom volymer så kommer det ta 20 år. Samtidigt kostar det mycket pengar att göra reklam, ha en smidigt app/hemsida m.m. Tror inte det blir något stort av någon av dom. 

När man pratar med andra småsparare så får man oftast frågan, har du Avanza eller Nordnet? Folk känner inte ens till annat. Vilket är bra för Avanza aktieägare. Även om konkurrenter hittar en edge, så kan Avanza göra liknande och då försvinner edgen. Samtidigt kan Avanza lätt köpa upp en konkurrent.

"Sverige har den mest avancerade och utvecklade sparmarknaden i Europa. Ingen annanstans är fonder en så populär sparform och ungefär en fjärdedel av befolkningen är investerade i aktier. I takt med att de sociala skyddsnäten
försämras kommer allt fler behöva ett privat sparande. Avanza har också en stor andel unga kunder som gagnas av generationsväxlingen från de äldre, som byggt upp stora förmögenheter. Den svenska sparmarknaden är stor och växande."

Försäljning blev 2 838 mkr (2 555 mkr) 11% upp
Kostnader blev –944 mkr (–842 12 mkr) 12% högre
Vinst per aktie blev 10,36 kr (9,47 kr) 9% högre

Jag personligen gillar inte kostnaderna som stiger så mycket, men samtidigt har Avanza ändå lyckats få högre vinst per aktie vilket är bra. Man kan räkna med 3,5 kr i vinst sista kvartalet och då kommer vinsten landa på 14 kr i år. Utdelning på 9-10 kr nästa år.

Att värdera Avanza är svårt men PE 15 låter rätt så rimligt, då borde aktien vara värd närmare 210 kr idag och mer nästa år om man nu tror på högre vinst framöver, vilket jag gör.

Den stora nyheten är att Avanza kommer börja växa utanför Sverige. Innan 2030 kommer Avanza gå ut i Europa och troligtvis förvärva minst ett företag. Det är både spännande och läskigt samtidigt. Behövs det? Är det lönsamt? Dom behöver nog hitta ett land som är har låg konkurrens. Ännu bättre hade varit Indien, men det är kanske för långt för Avanza. 

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment