Thursday, October 10, 2024

Upptober - En bra börsmånad



Upptober betyder börsen går upp under oktober månad. Oftast i alla fall. Och det gillar vi, eller hur?

Börsen är en vintersport, mellan oktober - april brukar börsen gå upp historiskt sett. Vissa säger sell in may and go away. Det finns en poäng i det. Under sommarmånaderna är det mindre handel på börsen, alla går på semester, det händer inte så mycket bland nyheterna och varje liten nyhet påverkar börsen rätt så mycket. Det som börsen är känslig för är oklarhet. 

Under sommarmånaderna brukar det vara tråkbörs, oftast händer det ingenting i flera månader. Ibland kan det svänga rejält men oftast är det rätt tråkigt att se portföljen gå upp eller ned 1% på en månad. 

Under vintern är det alltid mycket som händer. Många förbereder sig för utdelningar och handlar upp billiga aktier. USA valet till exempel i år, nya förslag från regeringen, till exempel skattefritt upp till 150 000 kr, när det är kallt och mörkt ute så sitter fler framför skärmar och handlar aktier. Folk har mer pengar under vintern, under sommaren brukar man renovera, resa och slösa mer. 

Nordea skrev igår att bankernas vinster förväntas minska under tredje kvartalet. Duh, med sjunkande räntor är det klart att bankerna kommer tjäna mindre. Jag sa ju det redan i början av året, att till exempel Swedbank kommer tjäna nära 30 kr i år och jag räknar med mellan 20-25 kr året 2025. Det blir enorm utdelning på 15 kr i april men sedan ska man räkna med lite över 10 kr i utdelning året efter. 

Aktiekurserna har fallit i alla banker och till exempel Swedbank som jag äger kostar knappt 200 kr. Det ger dig 7,5% i direktavkastning (utdelning) nästa år, vilket är rätt bra. Om aktien står på samma 200 kr året 2025-2026 så får du knappt över 5% i utdelning. Det är ändå okej. Jag tänker att om aktiekursen faller ännu mer mot 180 kr då ska man fortsätta fynda. 

Upptober kommer troligtvis avsluta börsen med uppgång, det är bara bolagsrapporter som kommer avgöra hur börsen går. Även om rapporterna blir svaga så är det guidningen framåt som avgör. Sjunkande räntor gynnar alla (förutom bankerna såklart). Som alltid - spännande!

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment