Monday, October 7, 2024

Du kan förlora nästan alla dina pengar på börsen



Vill du ha mer stress och oro i livet? Då passar aktier dig! Det låter kul att tjäna grova pengar utan att ens lyfta ett finger, men i vissa perioder kan aktiemarknaden vända åt ett annat håll och det går otroligt fort. Som alla säger, trappan upp och hisen ned. Med det menar man att aktiemarknaden går sakta upp över tid men när det händer något dåligt på finansmarknaden så faller aktiekurserna riktigt fort.

Jag äger 15 olika aktier i olika branscher. Det är tryggare så, säger alla. Sprid dina risker. Ska vi titta på hur det såg ut som värst? Finns det trygga aktier? Jag tycker att jag valde bland dom bästa bolagen vi har i Sverige och ändå fanns det perioder där man kunde få hjärtinfarkt. 

Mellan 2021 och 2022 under 7 månaders tid föll Avanza aktier från 370 kr till 159 kr. Det är -57%! Var ser du trygghet i detta? Axfood (äger bland annat Willys) är ju det tryggaste vi har i Sverige bland noterade aktier. Låt oss kika närmare. Under min sparkarriär föll aktierna från 330 kr till 246 kr. En nedgång på 25%. Det tog 3 veckor för nedgången. Sedan dess har aktierna gått upp och ned och slutade på 225 kr. En nedgång på 32%. Tryggt? Meh.

Billerud? 195 kr till 81 kr. Hela -58%! Castellum? 259 kr till 101 kr. Imponerande -61%! Embracer? Från 133 kr till 15 kr. Enorm -89%! Köp Evolution, bästa bolaget på börsen! Från 1 671 kr till 845 kr, hela -50%!

Fortnox, ett annat snabbväxande bolag. Här är volatiliteten också hög, från 76 kr till 41 kr, hela -46%. Nyligen föll aktierna från 80 kr till 55 kr, bara -31%. Det är rejäla nedgångar och uppgångar. Varje år. 

Köp Investor, investmentbolag är tryggare säger alla. Ja, som helhet, men låt oss titta på 2021-2022. Det visar 233 kr till 161 kr. Det är -31%. Nibe? -64%. Nordic Paper -38%. Swedbank och penningtvätt? 220 kr till 103 kr, hela -54%! Volvo? -35%. SBB? -96%. SSAB? -43% senaste månaderna. SAAB 2018-2020 med hela -58%. Sinch? -93%. PEAB -67% senaste åren. Det finns inga trygga aktier. Börsen är volatil.

Jag trodde först när jag började med aktier att man kan köpa trygga bolag som höjer vinsten varje år och man tjänar pengar över tid. I verkligheten är det väldigt få  bolag som kan höja vinst varje år. Vissa perioder finns det tuffa tider för alla och jag skrattar åt alla analytiker som räknar på högre vinst varje år. Det är i princip omöjligt. Speciellt för konjunkturkänsliga bolag och vi har många såna i Sverige.

Aktier kräver mycket tålamod och nerver för att klara av stora nedgångar, oavsett vilken aktie man än äger. Alla kommer ned för eller senare under en viss tid. Det gäller att överleva dessa tider och då blir man belönad om man äger stabila och välskötta bolag. Det finns även rejäla uppgångar ibland, mer om det i ett annat inlägg.

Två Månadslöner

10 comments:

  1. Anonymous07 October

    Lärdomen här är ju att man ska köpa när det ser som sämst ut i bra bolag för de går i stort sett alltid upp igen!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det är inte många som vågar köpa när det lyser rött varje dag

      Delete
  2. Anonymous07 October

    Kolla på längre tidshorisonter. Då har hissen inte alltid åkt så många våningar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Helt rätt, oftast stiger aktier över tid, men man får vara beredd på rejäla fall ibland.

      Delete
  3. Anonymous07 October

    Det här är läsvärda insikter som många saknar. Tänker på medelsvensson som inte är så påläst och äger få aktier.
    Mvh
    Larsa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous07 October

      Jag är villig att slå vad om att ingen går in på börsen med 1 års horisont.

      Delete
    2. Låter som dålig kombo. Man kan även undra varför äger man 2-3 aktier i portföljen? Varför inte bara köpa en Sverigefond?

      Delete
  4. Anonymous07 October

    Som sagt man får titta på ett längre perspektiv, har bolag som jag har haft i portföljen i över 15år. Så även vi nedgången vid Covid-19 utbrottet så låg jag många procent plus även om det var stora nedgångar. Men även jag sov dåligt i början av min investerings resa när det började lysa rött i portföljen, men nu för tiden bryr jag mej inte så mycket utan köper bara mer ;)
    MVH
    /Poor Bastard

    ReplyDelete
    Replies
    1. Man lär sig mycket mer med tiden, helt rätt. Hur går dina tankar idag kring Evolution Gaming? Ett bra exempel med enorm tillväxt, men nu är det bara ned, ned, ned i aktiekursen...

      Delete
    2. Anonymous07 October

      Väldigt dåligt insatt i EG, inget jag har i min portfölj i dagsläget så jag vågar inte säga nåt. Utan där får man nog göra sin läxa och göra en egen bedömning.
      MVH
      /Poor Bastard

      Delete