Friday, October 25, 2024

Bästa aktier att äga under 2025, guldkorn i portföljen



Året är slut om några veckor och idag vill jag dela med mig mina tankar om vilka aktier man ska ha över hela 2025 för att få en bra avkastning på börsen. Dom flesta analytiker ger rekommendationer på väldigt kort sikt, mellan 3 och 6 månader, sedan kan dom ändra sig åt andra hållet och det vill vi (jag och du) inte pyssla med. 

Vi vill äga aktier långsiktigt, för att som statistiken säger, bäst avkastning får man när man inte rör portföljen alls. Döda människor brukar ha bäst avkastning på börsen, man säljer inte i panik när aktiekurserna har fallit och man köper inte mer när alla andra köper. Man slipper betala onödiga avgifter med. 

Den första aktie som är mest köpvärd på svenska börsen är troligtvis Evolution. Enorm tillväxt, låg värdering, höga vinster och även utdelningen börjar se bra ut. Lyckas man köpa för runt 1 000 kr så kan man räkna med upp till 3,5% i direktavkastning. Sedan tillkommer tillväxt ovanpå det. En aktie följer alltid vinstutvecklingen. Så temporära dippar är bara bra. Rapporterade igår en vinst på 1,57 EUR (1,28). För jan-sep vinst per aktie till 4,12 EUR (3,69). Det kan bli 5,7 euro i vinst, det är 63 kr i vinst. Om en aktie kostar 1000 kr så är det PE 16. Billigt.

Nordic Paper var jag först som köpte, sedan när jag tog upp det på Twitter så blev den populär helt plötsligt. Från 2 000 personer som hade aktier i sina portföljer till idag, nästan 12 000 personer. Bolaget noterades oktober 2020 och när jag såg vinsterna och höga utdelningar så blev det ett köp i början på 2022. Det mesta har jag köpt för 30 kr och nu närmar sig kursen 50 kr. Det är fortsatt billigt med PE tal under 8. Bolaget förtjänar högre värdering. 

Utdelning på över 3 kr kommer ge mig runt 10% i direktavkastning eftersom jag köpt billigt. Köper man på 50 kr är det över 6%. Dom 3 kr är det minsta dom kommer dela ut. Sedan kan det komma ett bud på bolaget och då går aktiekursen upp på en och samma dag. Dom flesta som köper brukar lägga ett rejäl premie, så det skulle inte förvåna mig om det kommer ett bud på 70+ kr. 

Vi har redan fått ett bud nyligen på 50 kr men det kommer jag tacka nej till. Det har även styrelsen sagt, tacka nej till budet.

Även andra bloggare börjat visa intresse för denna guldkorn. Dividend Story har köpt, Kronan till miljonen börjat skriva om det och följa bolaget noggrant, E-Invest, Aktiedivan och även Cristofer (han som är bakom boken Börspsykologi). 

Sist tror jag starkt på Volvo B eller Traton, dom tillverkar lastbilar och trots lågkonjunktur lyckades dom prestera riktigt bra med höga vinster och utdelningar. Aktierna handlas under PE 10 och dom förtjänar högre värdering än så. Nu när bygg tar fart igen kan det bli riktigt bra utveckling i aktiekurserna. Det är bara mina tankar idag, gör alltid egen analys innan köp.

Två Månadslöner

1 comment:

  1. Anonymous26 October

    Äger du Nordic Paper på ISK?

    ReplyDelete