Saturday, October 19, 2024

Investor utan rabatt? Är det värt att köpa aktien?



Investor är mest ägda aktie med hundratusentals ägare. I torsdags släppte sin rapport som visar det justerade substansvärdet på 986,3 mdr kr (322 kronor per aktie) per den 30 september 2024. Aktien kostar just nu närmare 310 kr. Det blir nästan varken rabatt eller premie när man köper Investor. Man får betala helt enkelt vad aktien är värd. Förra året och året innan kunde man köpa Investor med 14% rabatt. Jag själv trycker på köpknappen när det står 20% rabatt men det har inte hänt på 5 år nu.

Det som är farligt att göra så är att Investor blir mer och mer värd varje år. Rabatten ligger på låt säga 5% och under tiden man väntar, så stiger aktiekursen för att alla bolag som helhet blir mer värda, dom tjänar mer varje år. Man kanske kan köpa Investor till 20% rabatt i framtiden, men om aktiekursen stiger till 640 kr och bolaget är värd 800 kr, då blir det inte riktigt ett bra köp direkt, för att man har missat uppgången från 315 kr upp till 640 kr. Förstår ni hur jag menar?

Det är nog bäst att köpa Investor varje månad och se aktien som en fond istället. Dom äger otroligt många bolag och bland dom största bolag dom äger är ABB som också släppte sin rapport nyligen. ABB står för 16% av hela Investor. ABB vinsten per aktie gick upp 5% jämfört med samma period förra året, vilket är jan-sep.

Ett annat bolag som står för 16% är Atlas Copco som släpper sin rapport om 5 dagar. Dessa två bolag är dom största och alla andra bolag Investor äger är mycket mindre innehav. Det som är bra med Investor att man får många bolag som är onoterade, som inte går att köpa via börsen. 

Jag är nöjd med rapporten och fortsätter gärna ha Investor som mitt största innehav i portföljen. Det har jag haft länge och ser inga anledningar att ändra på det. Det tuggar på bra och över tid tjänar man pengar. Hade jag köpt Investor idag utan rabatt? Ja, men småbelopp varje månad. När aktien dippar hade jag köpt mycket mer.

Två Månadslöner

6 comments:

  1. Mikael Aslan19 October

    Behåller Investor men köper inte mer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tror många har som störst innehav redan

      Delete
  2. Anonymous19 October

    varför du inte köp ABB och Atlas aktie istället Investor eftersom de två bolag som gör mest tynd i deras portföljen.
    om de två bolag dåligt då kan hela portföljen kan kännbart

    ReplyDelete
  3. Anonymous19 October

    Svar. Nej! Dessa maktbolag kunde förr köpas med 30% rabatt inget att slänga pengar på.
    MvH Lars

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan det vara nya tider nu? Eller tror du på stora rabatter igen någon gång i framtiden? Det var länge sedan börsen lyste riktigt rött.

      Delete