Saturday, October 12, 2024

Småsparare och styrelsen tackar nej till bud på Nordic Paper på 50 kronor



Dagen som många har väntat på har kommit. Vi hoppades på en bud på Nordic Paper och vi hoppades på minst 60 kr, kanske till och med 80 kr. Igår kom det ett bud på ynka 50 lapp och styrelsen rekommenderar att INTE acceptera det.

Om vi tittar på förväntad vinst i år på 6,24 kr och ännu högre 7 kr vinst nästa år så kan vi konstatera att bolaget värderas till PE 8 eller PE 7 nästa år. Varför sälja bolag till så pass låg värdering? Nordic Paper borde värderas till PE 11, en aktiekurs på ungefär 68-77 kr. Enligt nyheterna igår:

Strategic Value Partners (SVP) lägger genom Coniferous Bidco ett kontantbud på Nordic Paper på 50 kronor per aktie. Priset i erbjudandet kommer inte att höjas. Det framgår av ett pressmeddelande. Sutriv Holding, som äger 48,16 procent av samtliga aktier och röster i Nordic Paper, har oåterkalleligen åtagit sig att acceptera budet oavsett om ett högre konkurrerande erbjudande offentliggörs.

Vem är SVP? Det är ett investmentbolag som äger fastigheter, energibolag, parkeringar, fönstertillverkning, takrenoveringsföretag och allt däremellan. Påminner lite om Storskogen på svensk börs, en blandad kompott. Det betyder i mina ögon låg förståelse för branschen. Hur kan investmentbolaget hjälpa specialpappersbolaget Nordic Paper? Med pengar? Det behövs inte. Kunskap? Har dom det? Tveksamt. 

Priset kommer inte att höjas. Då tar vi helt enkelt inte emot budet. Tack, men nej tack. Vi som äger aktierna eller köpt nyligen kommer få över 6% i utdelning, som till och med stiger varje år. Jag har ägt aktierna några år och får över 10% i utdelning, det vill jag inte bli av med!


"Även om Nordic Paper har en solid marknadsposition idag, inser SVP att det kommer att krävas betydande investeringar för att behålla och stärka marknadspositionen och kunna dra nytta av nya möjligheter på en ständigt föränderlig marknad. Enligt SVP skulle Nordic Paper därför gynnas av att ha en ägarkrets med större tålamod och en mer långsiktig tidshorisont", heter det i pressmeddelandet. I mina ögon är det bull5hit.

SVP anser även att det är nödvändigt att genomföra en översyn av Nordic Papers kapitalallokering, med fokus på ökade investeringar och skuldsättning, samtidigt som man ser över utdelningarna. Dessa potentiella justeringar kan på kort till medellång sikt påverka tillväxt, marginaler och kassaflöden samt kan leda till högre vinstfluktuationer, men är på lång sikt ämnade att hjälpa verksamheten att utvecklas. 

Det är skrämseltaktik, SVP vill skrämma oss att det är nödvändigt att se över utdelningen, att vinsten kommer fluktuera m.m. Nordic Paper står stabilt idag och bolaget behöver ingen hjälp alls. Det blir värre om bolaget blir uppköpt. Nordic Paper har presterat riktigt bra innan noteringen på börsen och även under tiden den var på börsen. Det är ganska säkert att bolaget kommer gå bra framöver också.

En annan fråga är varför kineserna vill sälja hälften av bolaget? Till och med till underpris. Det är såklart spännande att se vad som händer. Det värsta som kan hända är att bolaget köps till 50 kr per aktie. Sälj inte era aktier! Hade varit mycket bättre att en annan aktör dyker upp och lägger en mycket högre premie. Såklart det bästa är att ingen köper och vi får behålla våra fina aktier som skapar hög vinst varje år. Hög vinst = hög utdelning.

Har läst forum, följt sociala medier och ingen har tyckt att det är ett bra bud. Ingen vill sälja och jag hoppas att större ägare tycker samma. 

Två Månadslöner

4 comments:

  1. Mikael Aslan12 October

    Budet är alltså lägre än dagens kurs. Är helt med dig att budet borde vara på minst 60 kronor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Spännande att se vad som kommer hända!

      Delete
  2. Anonymous12 October

    Hur kan du säga att utdelningen kommer höjas varje år? Det är ju inte alls säkert! Dom kan halvera eller slopa utdelningen också, beror ju helt på omständigheter.
    50 kr är dock ett för lågt bud!

    ReplyDelete
    Replies
    1. såklart mycket kan hända, dock är bolaget otroligt stabil, oavsett ränteläge, krig eller höga elpriser. Vinsten föll från 8,46 kr (rekordåret 2022) till 6,22 kr år 2023. Det förväntas 6,24 i år men bolaget kan mer än så. Med större efterfråga framöver, bättre räntor m.m. kommer bolaget göra enligt mina beräkningar 7 kr i vinst år 2025.

      Delete