Wednesday, October 2, 2024

Det är alltid fel att sälja Investor aktier



Bland mest sålda aktier var Investor i september enligt Avanza. Varför? För att aktien handlas till endast 3% rabatt enligt ibindex. Det brukade ligga på 12-15% senaste åren, men av någon anledning gick kursen upp och då passade många på att sälja. En annan förklaring är att aktien gick upp 32% i år. Folk vill ta hem lite vinst. Är det rätt beslut? 

Det vet ingen, jag tror dock att det är lite fel att titta enbart på historiken och försöka förutspå framtiden. Om det alltid legat på låt säga 15% rabatt, det betyder inte att det kommer bli så för alltid. Det vi vet är att saker ändras.

Investor kanske gynnas extra mycket av sjunkande räntor som kommer höja vinsterna rejält. Investor kanske borde värderas till premie istället och aktiekursen borde gå upp 20% till härifrån för att få mer rimlig värdering? Kanske det är endast nu börjar folk inse hur bra aktien verkligen är. Konkurrenten Latour handlas ju till 50% premie, varför skulle Investor handlas till rabatt överhuvudtaget?

Investor är ju bland dom tryggaste aktierna man kan äga på svenska börsen. Aktien kan ses som en fond. Kursutvecklingen visar tydligt att bolaget presterar bra och gjort det länge. Jag ser inga konstigheter om Investor handlades upp 20% till och står där forsättningsvis. Alltså det nya normala.

Investor är mest ägda aktien på Avanza med över 415 000 ägare. Det finns en anledning till det, bolaget presterar riktigt bra. Jag är ingen trader och jag säljer inte bland dom bästa aktier som man kan äga. Även om jag gjort det? Med alla courtage kostnader för sälj och att köpa tillbaka, är det inte många tusenlappar man kan tjäna om kursen faller tillbaka något. Det är inte värd risken. Jag tror Investor fortsätter gå upp om ett år står vi högre än idag.

Investmentbolaget har många innehav i portföljen och dom växer. Till exempel igår slutförde Mölnlycke Health Care förvärvet av PGF Industry Solutions, som är den österrikiska tillverkaren av Granudacyn sårrengörande och fuktgivande lösningar. Den onoterade delen i Investor borde värderas upp och det är vad aktien gjorde, gick upp i kurs. Jag ser inga anledningar att sälja här och nu. Att aktien handlas på all time high är normalt. Det är vad bra aktier oftast gör.

Har du sålt Investor? Berätta gärna varför. Rapporten kommer den 17 oktober så får vi veta lite mer om Investor och värderingen.

Två Månadslöner

6 comments:

  1. Anonymous02 October

    Sålde Investor igår på 314, Investor tillsammans med spiltan investmentbolag har blivit för stor del i portföljen efter senaste tidens kursuppgång. En riskjustering helt enkelt. Dessutom värderas Investor noterade innehav väldigt högt, tror att det kan bli stökigt inför och direkt efter usa valet som ger bättre lägen på att fylla på igen, den som lever får se men jag är nöjd med den vinsthemtagning hur som haver och har fortsatt kvar en stor stek i Investor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan det vara så att dom flesta tänkte så? Bara minskade något och inte sålde hela sitt innehav?

      Delete
    2. Anonymous02 October

      Jag skulle tro med största sannolikhet att det är så, Investor är till trots en given bas i portföljen men för stort får det ändå inte bli.

      Delete
  2. Tjenare.
    Alla som sålt Investor genom tiderna av olika anledningar har fått sämre avkastning än de som behållit aktierna. Jag skulle aldrig i livet sälja mina, hur stort innehavet än blir. Men då är jag också beredd att ta den risken, det kanske inte alla är. Många vill inte se enskilda innehav växa för stora i portföljen, jag ser Investor som en fond och oroar mig inte över det. Man gör som man vill, jag köper och behåller, andra säljer.
    God avkastning på dig:)
    /K

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej, håller 100% med. Det ska ses som en fond och även om den står för 50% av portföljen så spelar det inte så stor roll, det finns massor med bolag dom äger, nästan inga skulder, låg förvaltningskostnad osv. Det är en bra aktie och har alltid varit det. God avkastning på dig med!

      Delete
  3. Säljer aldrig Investor men har även slutat köpa nya aktier, senaste köp var i oktober-dippen förra året för runt 200-lappen.
    Investor är största innehav och kommer nog förbli så under lång tid.

    ReplyDelete