Friday, October 18, 2024

Volvo lastbilar Q3, minskad försäljning, högre vinst



Bilden ovan är framtagen med hjälp av AI verktyg, därför står det högst upp på bilen Voloo haha, men annars är det riktigt bra gjort av AI skulle jag säga. Jag försöker att använda endast AI bilder på mina blogginlägg. Anledningen är att man inte får kopiera andras bilder egentligen. Innan AI använde jag gratis bilder på nätet, men man blir lite begränsad ibland. AI blir bättre och bättre, så varför inte?

Volvo rapporterade sin kvartalsrapport idag för första nio månaderna och det är alltid spännande att följa bolaget. Volvo lastbilar är mest cyklisk bolag som jag äger i aktieportföljen och just på grund av det är det många som avstår för att investera i Volvo aktier. När det är tuffa tider så går det riktigt dåligt och i goda tider är det guldgruva. 

Volvo lyckades hantera nedgångarna väldigt väl senaste gångerna. Stor kassa, höga utdelningar, alltid okej eller fina vinster och bra ledning. Jag är väldigt nöjd med mina aktieköp i Volvo. Rapporten för januari - september visar följande:

Förssäljning landade på 388.404 Mkr (404.264 Mkr)
Vinst per aktie  19,50 kr (18,58 kr)

Enligt VD: "Under Q3 2024 fortsatte efterfrågan att normaliseras på de flesta
av Volvokoncernens marknader... Vi har redan ett av de bredaste utbuden av elektriska lastbilar i branschen... under nästa år kommer att lanseras en ny version av FH Electric som kan köra en hel arbetsdag utan att behöva ladda".

Resultatet för tredje kvartalet var något sämre än jag hade hoppats på men i en lågkonjunktur är det ändå hyfsad bra. Plus är plus.

Resultatet per aktie uppgick till 4,93 kronor (6,93).
Under Q3 2024 minskade nettoomsättningen med 12% och uppgick till 117,0 miljarder kronor (132,3).

I kassan finns 64 miljarder, det har sjunkit från närmare 80 miljarder i början av året. Dom 18 kr som delades ut i år var lika med 36 miljarder. Det ser ut som att utdelningen blir ungefär samma även i år. Tredje kvartalet brukar vara svagaste under året och jag förväntar mig relativt okej rapport för helåret. Vinsten kommer landa på ungefär 26 kr i år, utdelning på 15-18 kr låter rimligt. 

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment