Saturday, October 22, 2022

Volvo ser tuffa tider framöverVolvo aktien föll några procent efter rapport på en sur börs. Tidningen Privataaffärer skrev i rubriken rörelseresultat sämre än väntat. Alla fokuserar såklart på olika saker, jag tittar på vinsten per aktie. Tredje kvartalet blev vinsten 4,24 kr (3,47 kr året innan). Är det dåligt? Försäljningen ökade med 35%, är det kanske dåligt? Serieproduktion av tunga 44-tons elektriska lastbilar är påbörjad.

Hittills i år januari - september har Volvo tjänat in 12,84 kr per aktie (12,19 kr). Det är 4 kr per kvartal på ett ungefär. I år förväntar jag mig 16,84 kr i vinst och utdelning på mellan 7-8 kr och ingen bonus utdelning. Volvo gillar att ha stor kassa i tuffa tider och det är helt rätt. Vi har redan fått en massa bonusutdelningar och det tycker jag hade varit konstigt om dom delade ut igen med rådande marknadsläge.

Orderingången har sjunkit med runt -20% vilket visar att ekonomin börjar bromsa. Volvo har även valt själva att inte ta emot ordrar för långt fram i tiden på grund av osäkerhet. Situationen i världen är fortsatt instabil, kännetecknad av störningar, oförutsägbarhet och brist på fraktkapacitet. Högre kostnader för insatsvaror sätter tryck på lönsamhet hos leverantörer.

Fortsättningsvis blir det fortsatta störningar, stopp i produktion, extra kostnader för produktion och andra delar i verksamheten. För att möta den stora efterfrågan på elektriska lastbilar kommer Volvo satsa stort på kapaciteten för att nå storskalig serieproduktion till 2030. Det finns fortfarande avsikt att leda övergången till ett koldioxidfritt transportsystem. 

Därför tror jag inte på extra utdelning från Volvo under 2023. Aktien borde vara skakig framöver och det är bara positivt för oss långsiktiga investerare, jag avvaktar lite till och kommer köpa aktier när dom blir billigare. Vinsterna blir både i år och nästa år runt 16+ kronor. PE talet har hoppat mellan 10 och 20 senaste åren och jag fick en snitt på runt 14. Då är en rimlig aktiekurs på 224 kr. Spannet mellan låg värdering och hög värdering är mellan 160 kr - 288 kr. Aktien kostar runt 170 kr just nu. 

Nackdelen med Volvo är att den är cyklisk bolag. Vinsterna kan snabbt falla och då blir köpet på 170 kr dyrt. Ha det i åtanke, under covid sommar tjänade Volvo 0 kr per aktie. Noll! Tre hela månader utraderade. Det kan hända igen med produktionsstopp som VD nämnt. Jag tycker man ska köpa för 170 kr men försiktigt och inte för mycket. Det är bara mina tankar, alla får göra egen analys.

Två Månadslöner

4 comments:

 1. Anonymous22 October

  There's no shame in losing money on a stock. Everybody does it. What is shameful is to hold on to a stock, or worse, to buy more of it when the fundamentals are deteriorating.

  Peter Lynch

  Sitter och går igenom Peter Lynch och hans alla "Quotes ".
  Kan rekomenderas.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Har läst dom flera gånger, lyssnat även på alla youtube videos. Han är legend. Vill du säga att Volvo håller på att ändras?

   Delete
  2. Anonymous22 October

   Ja.. vi vet ej vem som blir vinnare efter El har tagit över.

   “You only need one or two good stocks a decade. You don't need a lot of action.”
   Peter Lynch

   Delete
  3. Nej, men jag lutar åt Volvo, det är ju som ett symbol i Sverige. Eller föredrar du Scania?

   Delete