Saturday, March 25, 2023

En aktie istället för AxfoodJag har säkert lagt ner mer än 16 timmar på att gå igenom bolaget Ahold Delhaize. Ju mer jag läste desto mer intressant det blev och jag hittade många fina parametrar och nyckeltal. Det kan vara så att bolaget är bättre än Axfood och värderas till hälften av priset. PE på 11 jämfört med Axfoods 22 lockade mig till att undersöka. Vad har jag att förlora?

Ahold Delhaize är verksamma inom dagligvaruhandel. Bolaget bedriver en rad dagligvarukedjor genom sina dotterbolag som erbjuder mat och andra livsmedel i USA (55% av försäljningen) och Europa (32% av försäljningen). Bolaget förvaltar stormarknader, närbutiker, och bensinstationer. Övrig verksamhet innefattar specialaffärer som tillhandahåller hälso- och skönhetsprodukter samt vin och sprit. Ahold Delhaize grundades år 1887 och har sitt huvudkontor i Nederländerna. Ahold har även samarbeten i Portugal och Indonesien. Totalt har bolaget 7 659 butiker och starka lokala varumärken. 

Ahold är bland dom största detaljhandelsföretag i världen. Dom flesta av oss känner till Costco, Home Depot och Target, varför så få pratar om Ahold Delhaize? Bolaget har bara 366 ägare på Avanza. 

Ahold gillar att återköpa egna aktier och har gjort så många gånger tidigare. Det som dom gör just nu är återköp av egna aktier för 1 miljard euro under 2023. Ahold köper tillbaka 500 000 egna aktier varje tisdag för ungefär 15 miljoner euro, oavsett vad aktien kostar. Totalt har bolaget redan återköpt för 182 miljoner och målet är att köpa tillbaka för 1 000 miljoner euro. 

Det som lockade mig att börja investera i bolaget är bland annat låg värdering, riskspridning, annan valuta, stark historik och återköp av egna aktier. Vill du bläddra i årsrapporten för Ahold Delhaize så kan du göra det själv i länken. Den är "bara" 317 sidor lång. Jag själv har bläddrat igenom den 3 gånger. Som ni ser så har jag lite tid över, sånt är livet utan barn. 😎 Jag tog såklart ut en del fakta från rapporten så ni slipper läsa allt själva. 

Finanser: Utdelningsförslag på 1,05 euro under 2023 (direktavkastning på 3,5% och en höjning för 9:e året i rad) och aktieåterköp på 1 miljard euro. Ahold sålde 15% mer under 2022 än året innan, 17% högre vinst per aktie och kassaflödet ökade med 35% till 2,2 miljarder. Skulden är på 14 miljarder och hade kunnat betalas tillbaka inom 7 år bara från kassaflödet. I kassan just nu finns det 2,5 miljarder euro. 


Senaste 5 åren har både Ahold Delhaize och Axfood haft +64% i avkastning. Från aktiegraferna kan man konstatera att när Axfood stiger så faller Ahold och tvärtom. Kanske euron som gör det? Tycker att det kan vara en bra komplement till Axfoods ägare. Jämför jag bolagen så tycker jag att Ahold är bättre på flera sätt, riskspridningen är världen över, bolaget jobbar hårdare med miljöarbete (från vad jag såg i rapporten) och utveckling av försäljning. Det ska slängas mindre och i framtiden kanske ingenting alls och en massa andra småsaker som kan göra skillnad i framtiden. Värderingen av aktien är också mycket lägre. Aktieåterköp höjer vinsten per aktie med. Många plus i kanten. 

Målet för Ahold under 2023 är att fortsättningsvis höja utdelning (40-50% av vinsten), köpa tillbaka aktier för 1 miljard och leverera starka resultat som är likt 2022. Jag tycker att bolaget är bra på många sätt och har stabil historik, valde därför att köpa en rejäl stek i bolaget. Anledningen är att jag tror på bolaget framöver och för att courtaget kostar 4 euro per köp, därför måste man köpa för en större summa så att man inte slösar pengar på onödig courtage. Sedan tillkommer valutaväxlingsavgift. Vad tycker du om bolaget? Kan det bli bättre investering än Axfood? Jag tycker att det kan det bli kommande åren.

Ahold skriver på sin hemsida att dom har 1a eller 2a plats på sina marknader. Stark vinsttillväxt. Starka kassaflöden och disciplinerad placering av kapital. Hälsosam balansräkning. Världens ledande inom detaljhandel. Hur kan man inte köpa aktien?

Två Månadslöner 

8 comments:

 1. Anonymous25 March

  Verkligen tusen tack för genomgången. Underbart att det finns såna som du som kan ta sig tid att göra sånt här. Blev intresserad av bolaget och ska fundera o kika närmare på det.
  Tack/Magnus

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aww! Vad roligt att höra! 😉 Kika på sida 89 i rapporten så ser du 10 år bakåt i tiden, stabilt med försäljning, kassaflöde och utdelningshöjningar.

   Delete
 2. Anonymous25 March

  Tittade du på Europris?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänkte göra det nu under helgen, vill du ha ett inlägg om det framöver? Ska lyssna först på konferenscall och bläddra i rapporterna. 👍

   Delete
  2. Anonymous25 March

   Äger sedan en kort tid tillbaka, vore intressant att höra vad du tycker om bolaget och nuvarande värdering!

   Delete
 3. Gnagis25 March

  Det här är ett jättebra tips, tack för delning. Aldrig sett köprek på Ahold 🇳🇱 tidigare, men du är något på spåren. Vill minnas de var storägare i ICA för många år sedan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jaså? Det är värt att undersöka. Tittar man på världens ledande så är Ahold bland top 10 eller top 15 beroende på vilken lista och vilket år man tittar på. Trygg bolag verkar det som. Kul att ni gillar! 😉

   Delete