Sunday, October 30, 2022

Stora Placeringskvällen i Växjö sammanfattningSom ni vet så var jag på Stora Placeringskvällen den 25 oktober i Växjö Konserthus. Idag blir det en sammanfattning på det som fonderna gått igenom. Det bästa med kvällen var såklart att träffa sparekonomen Nicklas Andersson från Avanza. Han är väldigt duktig och lätt att prata med. Jag trodde inte att han skulle vara där så det förvånade mig faktiskt, det var oväntad och glad överraskning. Vi pratade vid ett par tillfällen och det ser jag fram emot att göra igen i framtiden.

Totalt fanns det 8 olika fondförvaltare plus Avanza som pratade generellt om makro och framtida räntehöjningar. Det förväntas toppa på runt 5% i rörligt bolån under sommaren 2023 och sedan sjunka något efteråt. Inte ens Swedbank eller Riksbanken själva som sätter räntan vet om hur det blir om 6 månader. Förra året skrev Riksbank att dom ser noll ränta fram till 2024. Även dom hade fel.

Vissa fondförvaltare pratade om säkra placeringar i räntepapper och olika blandningar som växer 3-5% om året. Med en avgift på 1,5% såklart. Lägg på inflation så tjänar du ingenting egentligen. Andra pratade om sina fonder, globala, lokala och småbolag eller teknik. Det är vettigt, det kan jag hålla med om, men ingenting nytt hade sagts som man inte redan visste.

Efter varje förvaltare försökte jag jämföra min portfölj mot deras och min portfölj har presterat bättre än alla av dom. Även spiltan småbolag och spiltan småland senaste 5 åren. Deras hade 70-73% avkastning och min visar 78%. Det är därför jag köper enskilda aktier och inte fonder. Jag kan göra jobbet lika bra själv och få ungefär samma avkastning som proffs. Utan avgifter. Vissa gånger tänkte jag att jag borde stå där och förklara för pensionärer hur man sparar och inte bara i aktier. 

Det var runt 200 personer skulle jag gissa på, inga unga, några i min åldern 30+ och väldigt många 55+. Jag vet inte om dom kom för gratis mat vid fikat eller bara för ett glas öl/vin. Misstänker att dom redan visste vad börsen är och vart man ska placera. Få fonder berättade något intressant. Efter maten var såklart lite mindre folk i lokalen, så det var kanske maten som lockade mest ändå.

Nyckelorden var nog köp det du förstår och vet något andra inte vet, köp starka och bästa bolag, framtiden är teknologi och omställning till grönare värld, köp småbolag, krydda med metaller, tydligen används det enorma mängder metaller vid tillverkning av elbilar och vindkraftverk. Det var mer eller mindre allt som sagts under 3 timmar jag var där.

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment