Saturday, May 27, 2023

Äldsta börsen i världen grundades år 1602 i AmsterdamDen första kända värdepappershandeln upprättades 1309 i den belgiska staden Brugge vilket under denna period var västra Europas främsta handelscentrum och handeln skedde i hemmet hos en handelsman vid namn Van der Beurze. Handelsmännen i Brugge träffades med jämna mellanrum i hemmet hos Van der Beurze och gjorde där affärer med varukontrakt, dåtidens terminer och reserver. 

Efter några år hade verksamheten växt från några få handelsmän till en stor skara av intressenter och alla var intresserade av att köpa och sälja värdepapper. I och med detta intresse började man regelbundet anordna auktioner där samtliga kontrakt vid denna tidpunkt var öppen för budgivning. Dessa auktioner påminner mycket om den fysiska börshandel som skedde på börsgolven i New York och Stockholm bara för några årtionden sedan och handeln i Brugge brukar därför även kallas "Börsen i Brugge" även om det enligt modern definition inte var en börs. 

När populariteten ökade och intresset för liknande handel spred sig över Europa grundades det snabbt nya handelsplatser (börser) i allt fler europeiska städer. I mitten av 1300-talet började bland annat bankirer i Venedig att handla med statliga statspapper.

Den äldsta börsen enligt modern definition är Amsterdams Fondbörs vilket grundades i samband med att det Nederländska Ostindiska Kompaniet gav ut sina första aktiebrev 1602 och blev då den första börsen vilket tillhandahöll aktiehandel. Handel via denna börs var aktiv fram till 1997 då den slogs ihop med The European Options Exchange eller förkortat EOE vilket hade grundats 1978. Sedan 22 september 2000 ingår Amsterdam Fondbörs i Euronext vilket driver börserna i Amsterdam, Bryssel, London, Lissabon, Dublin, Oslo och Paris. Därav heter börsen idag Euronext Amsterdam.


Jag tycker det är även roligt att titta på Sveriges första aktiebolag, du kan klicka på länken och läsa mer om dom om intresset finns. Det finns även många fler bolag än de jag nämnt nedan. När man tänker efter så har man missat endast 300 år av börsen och om man tänker till så borde börsen finnas tillsvidare framöver. Det betyder att vi är i början av börsens historia egentligen. Vi har inte missat börsen om den kommer finnas i tusentals år framöver. Siffrorna visar årtalet:

Tjärhandelskompaniet 1648
Saltsjudericompagniet 1717
Wedewog och Qvarnbacka Jern- och Ståhl Compagni 1723
Ahlingsåhs Manufactur Werk 1724
Rörstrands bolag 1726
Sill- och Cabilious Fiskeriet 1727

Vi investerar egentligen bara mellan 20-90 års åldern, så i bästa fall har vi 70 år att investera. Mer rimligt kanske med 50 år. Det känns att vi är i goda tider just nu, jämfört med hur det var för bara ett par hundra år sedan. Det känns som att det kommer bli riktigt goda tider för börsen kommande 50-100 åren.

Britterna byggde upp Liverpool och stora delar av London med hjälp av investerade pengar i slavhandel. Kopplingarna syns fortfarande i gatunamn som Penny Lane i Liverpool, som är döpt efter slavhandlaren James Penny. Många av äldsta företag i landet hade kopplingar med slaveriet. Det är riktigt intressant att titta på historiken och då inser man att man inte riktigt missat tåget på börsen, den är stigande och kommer fortsätta göra så hundratals år framöver. Du behöver inte vara orolig för börs oavsett vad som händer i världen.

Vi har haft spanska sjukan 1918, asiaten 1957 och Hongkong influensan 1968, nu även Covid 2019 och jag kan lova er det kommer en ny om ungefär 30-50 år (om inte tidigare än så). Jag kan ingenting om sjukdomar, men historiskt sett så dyker det alltid upp nya virus variater och influensor. Samma gäller krig, senaste 300 åren har vi haft runt 200 olika krigsförklaringar i både liten och stor skala. Samma gäller även vulkanutbrott och jordbävningar. Börsen kommer ändå stå högre i framtiden.

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment