Tuesday, January 2, 2024

Börjar nya året med en ny aktie i portföljen!



Jag börjar nya året med ett nytt innehav i portföljen som är Take Two från USA. När bolaget meddelade att GTA 6 kommer släppas så blev jag nyfiken, det är ju trots allt bästa spelet i världen enligt tiotals miljoner spelare. Under 1 vecka har Youtube trailer fått över 140 miljoner visningar. GTA 5 har fått 106 miljoner visningar på 12 år! På en dag har trailern fått fler visningar än femman under 12 år. Se youtube klipp ovan.

När jag undersökte vad analytikerna räknar med i vinst och försäljning så tyckte jag att dom räknar otroligt lågt på det och jag tror att spelet kommer sälja minst det dubbla. Spelet kommer också kosta mer än folk tror vilket kommer gynna Take Two enormt. Det kommer bli världens största och bästa spelet någonsin. 

Take-Two Interactive Software, Inc. är en ledande utgivare av interaktiva underhållningsspel och mjukvara. Företaget är känt för att ha framgångsrika varumärken som Grand Theft Auto (GTA), NBA 2K och Red Dead Redemption bland andra. Här är en analys av Take-Two Interactive aktie:

Finansiell prestation: Take-Two Interactive har visat imponerande finansiell prestation de senaste åren. Företaget har uppnått stabil omsättningstillväxt och har även rapporterat positiva resultat. Det visar att företaget har en stark position på marknaden och lyckas attrahera spelare till sina produkter. Deras framgångsrika spelserier har bidragit till lönsamheten.

Varumärkesportfölj: Take-Two Interactive har några av de mest framgångsrika varumärkena inom spelindustrin, inklusive Grand Theft Auto (GTA) och NBA 2K. Dessa varumärken har byggt upp en lojal kundbas och har visat sig vara mycket populära bland spelare. Detta ger företaget en stark konkurrensfördel och en stabil intäktsström. Bolaget har även otroligt många samarbeten med andra kända varumärken som Lego och liknande.

Teknologisk innovation: Som en ledande spelutvecklare har Take-Two Interactive visat på teknologisk innovation genom att använda avancerad grafik och gameplay-funktioner i sina spel. Detta har bidragit till att skapa en imponerande spelupplevelse för spelarna och har hjälpt företaget att skapa differentiering gentemot sina konkurrenter. Teknologisk innovation är en viktig faktor för att attrahera och behålla kunder inom spelbranschen.

Konkurrenssituation: Spelindustrin är högt konkurrensutsatt med många stora aktörer. Take-Two Interactive konkurrerar med företag som Electronic Arts (EA) och bland annat Embracer. Det är viktigt att företaget fortsätter att producera högkvalitativa spel och att fortsätta att vara innovativa för att kunna bibehålla sin marknadsposition och konkurrera framgångsrikt.

Det är viktigt att komma ihåg att denna analys endast ger en övergripande bild av Take-Two Interactive och att ytterligare forskning och analys kan vara nödvändig innan man fattar investeringsbeslut.

Två Månadslöner

8 comments:

  1. Hej,

    Intressant köp. Jag blir dock något konfundersam med "...ake-Two Interactive har visat imponerande finansiell prestation de senaste åren. Företaget har uppnått stabil omsättningstillväxt och har även rapporterat positiva resultat."

    Studeras bolagens rapporter, såsom den senaste, är det snarare motsatsen som framkommer. Längre bak gjorde bolaget det du själv skriver, men just nu är de i en operationell dipp.

    https://ir.take2games.com/static-files/1da53a36-d601-415a-9b33-1d83e845240c

    Mer övergripande kan du studeras på Börsdata - lönsamheten minskar, nettoförlusten (!) per aktie likaså samt har bolaget dragit på sig en skuld motsvarande 5,7 X EBITDA. Koncernen var skuldfri fram till och med 2021.

    Jag kan ha fel och därmed denna kommentar. Jag är inte inläst, utan har enbart ögnat ett par rapporter.

    Allt gott,
    Cristofer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Just nu är det en dipp, det stämmer. Den beror såklart på förvärvet av Zynga år 2022. Kassan har minskat rejält och skulden har ökat. Det blir så när man gör en förvärv.

      Det finns oerhört många olika parametrar man kan titta på och vissa av dom ser inte bra ut just nu, det är därför jag passar på och köper. Jag är ganska säker på rejäl uppgång (precis som vid GTA 5 spelsläpp). Jag vet att både Zynga och GTA 6 kommer leverera oerhört starkt kommande 2-4 åren och jag vill vara med på resan. Sen kanske jag säljer allt.

      Analytikerna räknar med 146 dollar år 2024 och 207 dollar år 2025. Närmare 220 dollar året efter och mer därpå.

      Alla jag pratat med kommer köpa GTA och jag tror det kommer explodera när den släpps. Många har sagt till mig att dom hade betalat upp till 2 000 kr per spel för att man får otroligt mycket värde jämfört med allt annat. Vi får se, jag börjar bygga min position lite försiktigt.

      Allt gott!

      Delete
    2. Även jag ser en sannolikhet för att nämnda spel kommer sälja bra. Dock finns alltid risken med ett lex Cyberpunk, som fick CD Project att tappar - rejält.

      Oavsett - och nej, jag ämnar inte vara ngn sorts viktigpetter - undrar jag var du ser "... Take-Two Interactive har visat imponerande finansiell prestation de senaste åren. Företaget har uppnått stabil omsättningstillväxt och har även rapporterat positiva resultat."

      Tolkar jag fel när jag ser följande i senaste rapporten?
      "GAAP net loss was $543.6 million, or $3.20 per share, as compared to $257.0 million, or $1.54 per share, for the
      comparable period last year."

      Vill enbart förstå om jag missar ngt.

      Mvh

      Delete
    3. Jag tittar på helheten, senaste 10 åren, inte enskilt år. Finns alltid olika anledningar till varför en aktie faller under en period.

      Delete
    4. Hej,

      Tack för dina svar - uppskattas och, enligt mig, viktigt med transparens. Absolut förstår jag att du tittar på "helheten" (om än att det ej framgår relativt tydligt i inlägget), men fakta är:

      EPS 2015 ($): -3,5
      EPS 2016 ($): -10,0
      EPS 2017 ($): 0,73
      EPS 2018 ($): 1,6
      EPS 2019 ($): 3,0
      EPS 2020 ($): 3,6
      EPS 2021 ($): 5,1
      EPS 2022 ($): 3,6
      EPS 2013 ($): -7,0
      EPS och på rullande tolv månader under deras just nu verkande brutna räkenskapsår ($): -9,1

      Summa summarum 3 av 10 år med negativa vinster.
      Jag köper att de har en fin pipeline och att det, på flera sätt, är ett "fint" bolag, men visst blir det en sorts sanning med hög modifikation att skriva (addera det jag skrivit om den ökade skulden) "...Take-Two Interactive har visat imponerande finansiell prestation de senaste åren. Företaget har uppnått stabil omsättningstillväxt och har även rapporterat positiva resultat."

      Vill betona att jag ej ämnar vara en "jobbig jävel", utan vill enbart se om jag tolkat fel.

      Jag önskar dig en god afton.

      //Cristofer

      Delete
    5. Det är lugnt! 😀
      Det finns många andra nyckeltal som jag tittar på. Försäljningen har ökat rejält senaste åren, från 1 miljard år 2015 till 5,3 miljarder 2023.

      Kassan i bolaget har ökat rejält från 2012 till 2022. Senaste åren blev det många förvärv och dom är inräknade i förlust per aktie. Dom behövde spendera pengarna och köpte bland annat Zynga. Nu är kassan låg, men när GTA 6 släpps så blir det fin kassaflöde igen. Zynga kommer också leverera starka resultat.

      Totala tillgångar har ökat från 1 till 15 miljarder i bolaget senaste 11 åren.

      /TM

      Delete
  2. Hej på dig. Jag köpte Ubisoft för några år sedan när de lanserades på börsen. Tyvärr var det strax innan "Skull And Bones" härvan, för mig slutade det med en förlust. Jag kommer akta mig för exempelvis trender som tv-spel, cannabis-aktier mm. Vi får se hur det går med GTA, men själklart hoppas jag att det går bra för dig. Med vänlig hälsning, VÄL

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej, precis som du säger, omöjligt att veta hur det kommer gå. Jag tänker enkelt, om GTA 5 var en hit som överträffade alla estimat, så kommer troligtvis GTA 6 bli mest sålda spel i världen. Kan man hoppas, jag tar den chansen.

      Delete