Thursday, January 25, 2024

Swedbank gör rekordvinst, dags för aktieanalys



Swedbank, bland dom tråkigaste aktierna på börsen. Aktiekursen står och trampar på 180-210 kr senaste 10 åren! Ibland lite högre, ibland mycket lägre (när det blir oro kring penningtvätt osv). Är det ens värt att köpa aktien då? Kan man ens tjäna pengar här? Ja, det tycker jag. Idag har vi fått lön, så pengarna kanske kan jobba åt oss istället?

Det viktigaste är att köpa in sig billigt. Just när det är skandaler, oro och allmän nedgång på börsen. När ingen vill äga aktier, det är då man ska köpa. Banken kommer överleva. 

Har följt Swedbank länge och varje år gjorde dom ungefär 16 kr i vinst och delade ut 75% av vinsten via utdelning, på ungefär 12 kr. Sedan hände det något stort, böter och annat kostade mycket och banken bestämde sig att dela ut 50% istället. Vilket är vad dom flesta bolag delar ut. Hälften av vinsten. 

Under 2023 gjorde Swedbank rejäl vinst på 30,27 kr på grund av ökade räntor och mycket större marginaler. Dom flesta bolån som var bundna har gått ut med sina 1,5% och nu har dom flesta över 3% i ränta (som är bundna). Kör man rörligt så är det närmare 5%! Banken tjänar på det.

Swedbank är värd ungefär 230 kr tycker jag. Vinsten under 2024-2025 borde vara högre än historisk 16 kr, men något lägre än rekordvinst på 30 kr. Ungefär 23 kr är rimligt att banken tjänar. Det kommer dyka upp extra kostnader osv och vinsterna kommer krympa något. Räkna aldrig med ökande vinst varje år, nästan ingen bolag kan göra det.

23 kr är det nya normala nu i Swedbank och jag tittar på PE talet. Många säger det funkar inte med PE tal i bankerna men jag håller inte med, det funkar för mig. Historiskt är mellan 11-14 i PE och ibland 8. Det betyder banken är värd mellan 253 - 322 kr och när aktien faller rejält så ska man fynda under 184 kr. Idag kostar 200 kr och jag tycker att det är köpvärt. Uppsidan är större än nedsidan om banken tjänar 23 kr i vinst kommande åren. Jag är positiv och tror det blir mer än så, men inte 30 kr.

Swedbank ska dela ut 15,15 kr per aktie och det är precis vad jag trodde. Hälften av vinsten. Mycket bra rapport för 2023, enda negativa är att vinsten sjönk -9% mellan Q3 och Q4 2023 och planer att investera pengarna i brottsbekämpning. Det kostar mycket och dessa investeringar tar ALDRIG slut. Annars är jag mycket nöjd med rekordvinsten som ökade 60% mot förra året, det var oväntat.

Två Månadslöner

3 comments:

  1. Hej, ja bankerna tjänar bra med pengar överlag just nu. Köpte själv några Swedbank 2019-2020 vid penningtvättsoron och Covid starten, fick ett bra GAV på 113 kr.

    Behåller dessa och njuter utav avkastningen som blivit och fortsätter komma framöver.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Låter som en bra idé! Spelar ingen roll hur kursen går, man får årsavkastning bara i utdelning.

      Delete
  2. Anonymous04 February

    Banken tjänar inte mer på bolån därför att räntan har gått upp. Merparten av pengarna lånas sin tur upp av Swedbank på den internationella kapitalmarknaden. Marginalerna på bolån har snarast gått ner. Däremot tjänar banken kopiösa pengar på konton med låg inlåningsränta.

    ReplyDelete