Friday, January 12, 2024

Aktier jag tror kommer gå dåligt under 2024



Jag är långtifrån proffs på aktiemarknaden och har fortfarande massor att lära mig. Inlägget idag är bara en gissningslek men jag tror starkt att följande bolag kommer gå riktigt dåligt under 2024 på grund av olika anledningar. Jag förstår inte hur kan dom handlas till det dom gör idag och jag ser ingen som helst uppsida kvar i aktierna. Som sagt, bara en allmän gissning och jag är inte insatt i dessa bolag.

New Wave. Hajpen är över och jag tror dom kommer ha otroligt svårt att sälja sina produkter i år. Camurus har gått upp över 700% senaste fem åren och aktien värderas till PE 65. Ingen bolag växer till himlen och risken är väldigt hög just nu.

Hemnet på PE 80 är enligt mig (jag kanske har fel) är bland dom sämsta investeringarna just nu. Jag personligen hade velat se PE 18. Marknaden är död just nu, har varit själv på några visningar och inte en enda människa, jag är själv på visningarna. När jag pratade med olika mäklare så finns det bara liten efterfråga (inte alls som tidigare), samt många får inte lån från bankerna. Krav är mycket högre idag kanske?

Traton och min favorit Volvo tror jag kommer ha otroligt tuff period nu när alla ordrar börjar närma sig slutet. Nu kommer dom inte ha ordrar två år framåt, mer rimligt är max två månader framåt. Är väldigt, väldigt försiktig där och tror på rejäl fall i aktiekursen efter utdelningen i april-maj. Även HM är högriskaktie. Behöver man säga mer?

Latour. Mångas favorit, men jag ser minskad efterfråga på marknaden generellt och industrirörelse som dom har kommer bromsa in rejält nu. Senaste tiden uppgång på 40% gör det bara värre. Ett fall kommer igen. 

Jag tror även att fastighetsbolag kommer ha otroligt tufft i år med fortsatt höga räntor och dom behöver omförhandla sina lån och för många av dom blir räntorna 3-4 gånger så höga. När jag undersöker föreningar när jag letar efter lägenhet ser jag att många har ganska tufft just nu och dom har höjd månadsavgifterna rejält senaste året och fler höjningar kommer. Annars går dom med förlust. Hyresgäster får helt enkelt betala. Tror att 2024 blir ett tufft år och sannolikheten är hög att vi avslutar året på minus.

Två Månadslöner

2 comments:

  1. Ord och inga visor!
    Tror du får rätt om vissa bolag där på din lista. Året blir nog volatilt precis som förra. Köp- & trejdlägen kommer uppstå.

    Har skalat/sålt av vissa bolag som jag inte vill/kan ha kvar, Byggfakta, Neobo och PEAB som exempel.

    //Ej proffs

    ReplyDelete
    Replies
    1. Börsen är speciell. Det kan hända att otroligt högt värderade aktier fortsätter upp (som Hemnet) och riktigt billiga och undervärderade aktier kan fortsätta ned. Dock förr eller senare kommer aktiekursen ikapp och rättar till sig till mer rimlig värdering.

      Tycker faktiskt synd om vissa på t.ex. twitter (X) som tror oerhört starkt på vissa bolag men jag ser absolut ingenting som pekar på bra framtid. Dom får lära sig om börsen genom den hårda vägen. Det är såklart stora förlust av insatta pengar som väntar.

      Det är nog smart att du gjorde så, fastighetsaktier har ganska tufft just nu och nästan ingen som bygger nytt. Det är väldigt dyrt med nya projekt och det är få som köper eller har råd. Känns som att det blir en lång paus tills det kommer igång igen. Något stort måste hända, jag vet inte om det är räntan som behöver gå ned eller lönerna öka...

      Delete