Monday, January 8, 2024

Blir ingen utdelning 2024 för Castellum



Castellum är Europas mest hållbara fastighetsbolag. För sjunde året i rad med i The Sustainability Yearbook som rangordnar världens främsta bolag inom hållbarhet. Som fastighetsbolag ligger Castellum på första plats i Norden, på första plats i Europa och på femte plats i världen.

Aktierna har jag börjat köpa för ungefär fem år sedan och fyllt på varje månad. Senaste två åren har dock varit tuffa. Högre räntor, emission, stoppad utdelning, Akelius som klev in i styrelsen, VD byte och så vidare. Aktien tappade ungefär 50% från sin högsta kurs.

Jag såg samma i aktiekursen år 2007 till 2009. Aktien backade ungefär 55%. Misstänkte att det blir samma här under 2022-2024, att aktien bottnar på -50% och då ska man passa på och köpa hur mycket man bara kan. Av det jag ser idag var det ett bra beslut. 

Aktien bottnade på 97 kr och gick kraftigt upp senaste veckorna till 144 kr. Det är nästan 50% uppgång, men för att komma upp till samma höga kurs som det var innan måste aktien upp 100%. Ett exempel: Om aktien går ned från 200 kr till 100 kr är det -50%. För att den ska komma tillbaka från 100 kr till 200 kr måste den upp hela 100%. Innan jag glömmer utdelningen:

Styrelsen har under året jobbat med hantering av den snabbt förändrade kapitalmarknaden och har tidigare skärpt bolagets finanspolicy för att skapa ytterligare stabilitet och säkra kreditbetyget, Baa3 stable outlook, för bolaget. Mot bakgrund av den förändrade kapitalmarknaden och den genomförda företrädesemissionen om ca 10 mdkr tidigare i 2023 har styrelsen beslutat att inte föreslå att årsstämman beslutar om utdelning för 2023”, säger Per Berggren, styrelseordförande, Castellum AB.

Castellum kommer alltså inte dela ut några pengar under 2024, men jag är ganska säker på att dom kommer dela ut lite under 2025. Dock finns det alltid en risk att det förflyttas ännu längre fram, men jag tycker det är rätt beslut. Castellum kan förvalta pengarna på ett bättre sätt än vi kommer göra.

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment