Tuesday, January 30, 2024

Essity - Dags att titta på aktien närmare



Essity redovisade bra rapport. Resultat per aktie för verksamheten blev 13,60 kr (7,93 kr året 2022). Styrelsen föreslår en höjning av utdelningen med 7 procent till 7,75 kr (7,25 kr året 2022) per aktie. Varför föll aktiekursen -3,5% under rapportdagen? 

Sedan särnotering från SCA året 2017 har Essity aktiekurs gått ned -4%. Räknar man in alla utdelningar genom åren så är utvecklingen ungefär +12%. Det har gått 7 år och under perioden fick man bara 12% om man har köpt bara en gång när bolaget noterades. Det är riktigt dåligt, det är vad man kan förvänta sig per år om man köper en vanlig Sverigefond. 

Såklart kan man tjäna pengar även i såna aktier. Lyckades man köpa några gånger för aktiekursen runt 220 kr under senaste åren så har det gått upp med ca. +20%. Många säger timing the market är svårt och man ska månadsspara. Nej, håller inte riktigt med. Oftast för dom flesta aktier, ja. Månadsspar är bäst. I aktier som inte växer mycket är det nog bäst att köpa vid dippar och när återhämtning sker får du rejäl plus på kontot.

Om jag hade köpt Essity hade jag köpt för 220 kr, för att där har aktien varit många gånger innan men sedan återhämtar sig alltid uppåt. Man kan tjäna 20-25% ganska fort. Bolaget säljer hushållspapper, toapapper, mensskydd och liknande produkter. Efterfrågan finns alltid, men precis som andra bolag så är det mycket som dom inte kan påverka som kan minska vinsterna.

Värdering just nu är runt PE 17 och jag behöver inte ens kolla historiken på börsdata, tycker att PE 17 är rimligt att betala men jag hade inte betalat mer än så. Jag tror dom kommer tjäna 14 kr under 2024 och med PE 15 som jag hade betalat är bra aktiekurs att gå in på är 210 kr. Kan det falla så mycket? Ja, det har gjort tidigare. Vd är positiv kring Essity, men vilken VD är inte positiv i sitt bolag?

Efter många åtgärder 2023 och en strukturellt förbättrad lönsamhet har vi en stark plattform för framtida tillväxt.

Magnus Groth
Vd och koncernchef

Äger du aktier i Essity? Är du nöjd med utvecklingen? Vinsterna? Sista nyhet som är värd att ta upp är Isola Castle som kommer att lägga ett villkorat bud på samtliga aktier i Vinda, i vilket hygien- och hälsobolaget Essity är majoritetsägare med 51,59% av aktierna. VD skrev i rapporten att Essity ska acceptera det. Transaktionen förväntas bli slutförd vid mitten av 2024, förutsatt det erhåller godkännande av tillsynsmyndigheter i Kina och på andra relevanta marknader. Kommer ge mycket klirr i kassan. Som sagt, 210 kr, max 225 kr, inte en krona mer.

Två Månadslöner

1 comment:

  1. Anonymous31 January

    De andra har betydligt högre vinst per aktie. P/E tal 13 på årets vinst.

    ReplyDelete