Thursday, January 4, 2024

The Little Book That Still Beats the Market bokrecension



Sista boken jag läst under 2023 är nummer 12 som är The Little Book That Still Beats the Market som är en bok skriven av Joel Greenblatt, en framstående investerare och professor i finans. Boken erbjuder en enkel och effektiv strategi för att välja aktier och slå marknadens genomsnittliga avkastning.

Bokens huvudkoncept är "magiska formeln", en metod som Greenblatt utvecklade för att hitta lönsamma aktier. Metoden innebär att välja aktier baserat på deras värdering och avkastning på kapital. Genom att köpa bolag till ett lågt pris jämfört med deras vinst och kapitalavkastning kan investerare potentiellt uppnå överlägsen avkastning.

Greenblatt förklarar att aktiemarknaden ibland missprissätter lönsamma företag, och att den magiska formeln ger investerare möjlighet att dra nytta av dessa felprissättningar. Han betonar vikten av att hålla fast vid strategin över tid och att undvika frestelsen att handla för mycket.

Författaren fokuserar också på vikten av att ha en långsiktig investeringshorisont och att vara tålmodig. Han uppmuntrar investerare att undvika att följa kortsiktiga trender eller marknadsbrus. Istället bör man fokusera på att bygga och behålla en portfölj av bra företag över tid.

"The Little Book That Still Beats the Market" är välkänt för sin enkla och lättförståeliga förklaring av investeringsstrategier. Boken erbjuder praktiska råd och konkreta exempel för att hjälpa investerare att uppnå överlägsen avkastning i aktiemarknaden.

Jag tycker att boken är precis som många andra böcker, lovar mycket, men för vanlig småsparare är det oftast svårt att förstå eller kräver mycket tid. Att investera är otroligt enkelt, det är bara skapa ett konto, swisha över pengarna och köpa välskötta företag, som gör stigande vinst varje år. Ser du skandaler och liknande på nyheter, undvik dom aktier. Bra hemsida för aktieanalys är t.ex. Börsdata. Då kan du se 10 år bakåt i tiden och uppskatta på egen hand kommande åren.

Vill du ha ännu tryggare sparande, köp en fond. Sverige fond eller globalfond, många av dom är ganska lika så välj den som känns bäst för dig, eller den som många pratar gott om på sociala medier och bloggar. Varför inte t.ex. Avanza Zero? Kostar ingenting och har över 30 stora svenska bolag. Det räcker, du behöver inte ha 10 olika fonder. Max 3 hade jag rekommenderat, det räcker.

Två Månadslöner

2 comments:

  1. Anonymous08 January

    Hej!
    Försöker lära mig lite mer om aktier. Tänkte höra vad du anser är det viktigaste att kolla på 10år tillbaka på börsdata som du nämnde?
    Tacksam för svar!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nettoomsättning ska stiga över tid. Vinst/Aktie ska stiga varje år. Titta på historiskt PE tal. Var stod det på som lägst/högst. Var står det nu? PE betyder hur mycket du betalar i kronor för 1 kr vinst som bolaget gör. Du vill köpa deras vinst så billigt som möjligt. PE ska vara låg. Titta på Nordic Paper och vad dom tjänar och titta på Hemnet sedan jämför vad aktierna kostar. Sist kan man titta på vinstmarginal i %. Axfood är ett exempel där deras marginaler krympte något senaste åren. Lycka till!

      Delete