Friday, January 26, 2024

Billerud - Från höga vinster till låga vinster



Under 2022 har Billerud gjort fantastiska vinster på över 20 kr per aktie och då tänkte jag, även om Billerud halverar sin vinst är det ändå ett bra köp långsiktigt. Vad hände 2023? Mycket, mycket sämre än jag hade förväntat mig. Otroligt dåligt. 

Under 2023 sålde Billerud lite mindre, vinsten blev 484 miljoner jämfört med 4 590 miljoner året innan. Det är -89%! Vinst per aktie blev endast 1,95 kr vilket är långt under allas förväntningar. I kassan finns just nu endast 2 304 miljoner och skulden i bolaget är 5 729 miljoner. 

Styrelsen föreslår utdelning på 2 kr per aktie vilket jag personligen tycker är fel. Billerud borde använda pengarna själva för återbetalning av lån eller ha det som kassa ifall något oväntat skulle inträffa framöver. Tänk om marknaden blir ännu värre i år? Det är inte ossanolikt.

2022 var väldigt bra, 2023 var väldigt dålig för Billerud. Jag tror 2024 blir fortfarande svag i branschen. VD säger att det börjar sakta återhämta sig. Vi får se helt enkelt, jag är inte alls positiv kring utvecklingen i bolaget just nu. Den stora frågan är, är det värt att köpa aktier just nu?

Jag trodde på rejäl nedgång i aktiekursen och när jag tittade på Avanza så var kursen upp +2% på morgonen vid rapportdagen. Varför? Billerud kommer troligtvis tjäna runt 2,5 kr per kvartal vilket kommer leda till ungefär 10 kr i vinst i år. Rimlig PE tal att betala är någonstans runt 8-11 just nu med tanke på vad vi vet om utvecklingen och framtiden. 

ska aktien stå på någonstans mellan 80-110 kr. Aktien kostar 95-ish. Det är rimligt. Aktiemarknaden tittar alltid framåt och inte hur det var förra året. Billerud måste visa minst 2,5 kr i vinst vid nästa delårsrapport. Annars blir jag sugen på att sälja hela innehavet. Vi får se. Just nu gör jag ingenting. Blir intressant att läsa SCA och Nordic Paper rapporter om det är samma där eller inte. Det brukar gå något bättre i dom andra bolagen i samma bransch.

Två Månadslöner

2 comments:

  1. Jag sålde faktiskt av halva innehavet av Billerud efter rapport. Hade tjänat hyfsat på dem och blir inte riktigt klok på bolaget nu för tiden...Men sparade lite. Just in case ;).

    Ha det fint!
    /Louise

    ReplyDelete
    Replies
    1. Två Månadslöner26 January

      Fick också upp en tanke att minska innehavet, men sedan tänkte jag lite till och valde att behålla. Jag tror dom kan komma upp till 20 kr i vinst igen om några år.

      Delete