Wednesday, January 24, 2024

Vilken är den fattigaste dagen på året?



Begreppet "den fattigaste dagen på året" är inte ett exakt fastställt datum utan mer av en generell term som används för att beskriva den tidpunkt under året då man kan förvänta sig att de ekonomiska resurserna är låga för många människor. Det finns olika sätt att beräkna den dagen, men vanligtvis ligger den någonstans på vintern eller tidigt på året, efter att folk har spenderat mycket pengar på jul- och nyårsfiranden och innan de får sin nästa lön eller bidrag. 

Många brukar säga att den fattigaste dagen på året är dagen innan januari lön. I år är det 24 januari som är den fattigaste dagen på året. Eftersom alla fick lön tidigare i december så är det fler dagar emellan tills januari lön jämfört med andra månader. Det är nästan fem veckor emellan.

Som lönekonsult ser jag många som hamnar hos Kronofogden vilket är såklart väldigt tråkigt. Där vill du inte hamna! Jag drar av pengarna från lönen och det varierar såklart kraftigt mellan olika personer, det kan vara allt ifrån 100 kr per månad upp till... ja du, nästan obegränsat. 

Det största avdraget på lönen som jag har sett var 25 000 kr varje månad. Under mina år som lönekonsult har jag sett massor. Det är inte bara utmätning, men det kommer även in olika frågor kring lönen. Vissa vill få lön två gånger under månaden för att dom klarar inte av att hålla i pengarna, andra vill ha sina semesterdagar utbetalda. Löner räcker helt enkelt inte till.

I slutändan är det alltid arbetsgivaren som får bestämma hur man vill lösa problemet. Imorgon är det löneutbetalning för många och generellt sett tycker jag att några få individer i varje bolag tjänar alldeles för mycket pengar och dom flesta andra, alldeles för lite. Tjänar man för lite så är det ännu viktigare att hitta på nya sidoinkomster och investera på börsen. 

Även om du tycker att det är väldigt små summor som sparas, ge aldrig upp. Alla börjar från noll och över tid kan det blir mycket pengar. En annan sak att tänka på är att det är rutinen att spara som ska skapas, det är kanske ännu viktigare än pengarna. 

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment