Saturday, January 27, 2024

Volvo - Rekordhög utdelning, är aktien köpvärd?



Idag har jag varit investerad på börsen i exakt 6 år, nu är det alltså år nummer 7 som kommer påbörjas. Genom åren har jag fått tiotusentals i utdelningar och det som jag är mest förvånad är att Volvo ligger som top 1 bland mina mest utdelande bolag. Ingen annan bolag är i närheten av denna monsterföretag.

Igår rapporterade Volvo lastbilar sin delårsrapport för sista kvartalet förra året vilken innehåller även årsrapport för hela 2023. Hur har året varit? Precis som senaste 3-4 åren så har Volvo slagit förväntningarna. Varje kvartal säger analytiker att toppen är nådd, Volvo kommer inte växa mer, nu är det lågkonjunktur runt hörnet och när det händer brukar Volvos vinst falla mot noll eller väldigt låg vinst. 

Även jag har tittat på historiken och det stämmer (t.ex år 2014 var det 1 kr i vinst), när det är sämre tider så är det nästan obefintlig vinst och aktiekursen kan rasa -30% på grund av det. Efter många år av överraskningar så börjar även jag bli lite orolig kring Volvos värdering. Hur länge kan dom växa? Det ser ut som att bolaget fortsätter gå otroligt bra. När det går bra så vill såklart fler investerare hoppa på tåget. 

Mitt tips till dig som är ny på börsen är att undvika bolag som Volvo, vinsterna varierar kraftigt från år till år. I goda tider är vinsterna fina som vi ser idag och det kan pågå 5-10 år men i dåliga tider blir det nästan noll och det kan pågå i flera år. Klarar du av att se din egen aktie som gör noll vinst i två, tre eller fyra år? Är du relativt ny på börsen, välj aktier som alltid gör vinst, som Axfood (Willys) så ser du färre överraskningar över tid än konjunkturkänsliga bolag. 

Volvo gjorde rejäl vinst på 24,5 kr under 2023 mot förra årets 16,09 kr. Eftersom Volvo har fin kassaflöde just nu, rejäl kassa på 83 miljarder så kan dom dela ut pengarna till aktieägare i form av utdelning (här kan du se utdelningshistorik). Styrelsen föreslår väldigt hög utdelning på 7,5 kr plus bonus utdelning på 10,5 kr vilket är 18 kr! Eftersom jag köpt aktier för många år sedan för 147 kr så är det över 12% i utdelning. 

Värdering? Enligt börsdata verkar det vara rimligt att betala PE 10 för Volvo, det betyder att P (Price) / E (Earnings) handlas Volvo till 253 kr / 24,5 = PE 10,3 just nu. En rimlig prislapp och aktien har mer uppsida kvar. Om vinsterna krymper 2024, så borde även rimlig aktiekurs krympa. Jag räknar på 20 kr i vinst i år och 200 kr som rimlig aktiekurs för tillfället. Jag hade inte köpt Volvo just nu trots hög utdelning. 

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment