Thursday, August 3, 2023

No No NobiaJag ägde Nobia aktier några få dagar i början av min sparresa men sålde sedan. Nobia säljer kök om ni inte visste det redan. Anledningarna till sälj är svår marknad, Brexit, höga kostnader, ojämna marginaler, svag tillväxt och att det finns helt enkelt mycket bättre aktier att äga.

Nobia tjänade 750 - 1 000 miljoner i vinst varje år men sedan kom covid och vinsten blev bara 253 miljoner år 2020. Det borde ha dubblats när alla jobbade hemifrån, renoverar och passar på att byta sina kök m.m. Det har jag gjort i alla fall under pandemin. Dock inte med Nobias kök. År 2021 väntade alla på återhämtning och vinsten nådde knappt 706 miljoner. 

År 2022 blev det inflation, ökad försäljning genom prisökningar men tydligen mycket högre kostnader och marknadens stopp i nybyggnationer och ombyggnationer som sänkte vinsten till -2 miljoner! Under 2023 förväntas det kvarstå och analytiker tror på -360 miljoner! Räntebärande skulden höjdes till 2,505 miljoner per den 30 juni 2023 (894 miljoner år 2022).

Hur mycket pengar har Nobia? Det är 667 miljoner (905 året innan). Som ni ser så har vinsterna gått ner till minus och förväntas bestå. Skulden har gått upp 3x och kassan i bolaget minskat med ungefär -25%. Om resten av året går Nobia back med ett par hundra miljoner så är det 1 år kvar så har bolaget inga pengar och extremt höga skulder. Kan det hända? Ja. Vad händer då?

Under andra kvartalet tjänade Nobia endast 1 miljon kronor från förra årets 58 miljoner. Ett fall på -98,3%! Bolaget behöver snart nya pengar vilket kan leda till nyemission så kommer späda ut aktieägare och sänka aktiekursen ännu mer. På kort och medellång sikt ser det ut som att man inte vill äga aktier i Nobia. På lång sikt borde bolaget återhämta sig, dock inte till all time high nivåer. Inte på ett tag i alla fall.

Många tittar på aktiekursgrafen sedan start och man kan se tydligt att under varje lågkonjunktur eller större oro kostar en aktie runt 15 kr sedan stiger till 60+ kr. Det kan hända igen, men kan komma att behövas många år tills det händer och under tiden är dina pengar mer eller mindre låsta om kursen står stilla eller faller mer. Kul att följa, mindre kul att äga aktier.

Två Månadslöner

2 comments:

 1. Anonymous03 August

  Vet inte hur mycket arbete det kräver men jag tror det hade lyft din blogg snäppet högre om du hade haft bilder som visar det du skriver om. T.ex. någon graf som visar hur mycket Nobias försäljning har gått ner eller en artikel som berättar om Nobias skulder. Gillar din blogg överlag men bara ett förslag som jag har tänkt på ett tag. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det tar jag med mig, bra tips. Tanken har alltid varit att skriva enkla och snabba analyser och kort om rapporterna. Det ska vara lätt att förstå så att alla är med. Jag själv ibland tycker att det är tråkigt att läsa långa och komplicerade analyser med en massa nyckeltal som man knappt själv förstår.

   Vet att det finns ungdomar som läser bloggen och även pensionärer. Bloggen är till för alla :) ungefär som IKEA, för de många människorna.

   Ska testa att lägga in fler bevis och bilder på kommande analyser. Blir kanske roligare att läsa :) Tack!

   Delete