Thursday, August 24, 2023

Laxaktien vänder till förlust pga nya laxskattenHar lyssnat på antal rapporter från Austevoll Seafood och blev sugen på att investera i norska laxbolaget men känslan ändå sa nej, vänta tills det blir bättre. Det blev bara sämre och sämre. Efter att jag läst några blad i rapporten för andra kvartalet, nej, inget för mig längre.

Det är lätt att fastna i fin aktiehistorik och fin kursgraf som "temporärt" fallit men sanningen är att det finns alltid orsak varför aktien faller och det är för att marknaden räknar in framtida lägre vinster. I detta fallet stämde det perfekt. Blev ingen vinst. 

Rapporten för andra kvartalet var dålig. Försäljningen ökade rejält på grund av svag krona, men kostnaderna har ökat kraftigt på grund av inflation och högre kostnader i dom flesta områden. Mycket lägre aktivitet i bolaget och extra skatter som Norge har kommit på har sänkt fina vinster i bolaget till... förlust.

Förlusten blev -3,2 nok och i år blev det -0,8 nok. Det går inte heller att räkna på rimlig värdering längre. Skulden också har ökat till nästan 7 miljarder från 6 förra året. 

Austevoll är som ett investmentbolag och äger flera olika fiskodlare bland annat Leroy Seafood men bara för att det är som investmentbolag behöver det inte vara bra eller trygg investering. Finns en del exempel som Ratos, Kinnevik, Embracer som har fallit rejält under perioder. 

En bra investering ska göra vinst år efter år, helst ingen förlust, någonsin. Det ska vara lätt att räkna på det och man får tryggheten i att äga aktien. Som Axfood till exempel. Hur som helst är jag väldigt förvånad över resultatet i Austevoll, skatten och utvecklingen i år. Tragiskt. Det kanske repar sig någon gång med högre laxpriser i affärer som följd. Kunden tar oftast smällen, eller hur?

Två Månadslöner

2 comments:

  1. Ändå går kursen upp!? Tror ju ändå detta är en framtidsbranch när vi behöver mer bra mat med ökad befolkning.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Börsen, man bli alltid förvånad av vad som händer där. Borde gå ned, går upp och tvärtom. Sällan är det som det ska.

      Delete