Saturday, August 12, 2023

Ahold Delhaize och bol.com IPOFörra gången jag skrev om bolaget Ahold Delhaize var det väldigt uppskattat, så vi kör det igen efter att dom släppt rapporten den 9 augusti för första halvåret 2023. Jag personligen tycker att rapporten var riktigt bra och nedan tar jag några punkter från rapporten och från telefonkonferensen. 

Ibland jämför jag Axfood (äger Willys, Hemköp m.m.) med Ahold Delhaize (äger Albert Heijn, bol.com som är likt Amazon, Giant, Food Lion m.m.). Skillnaden just nu är enorm och jag tycker att Ahold gör allt mycket bättre än Axfood till halva priset jämfört till aktievärdering. Ungefär PE 12 mot PE över 24 för Axfood.

Innan jag börjar tänkte jag påpeka enorm fel på Avanza som inte uppdaterat informationen om aktien Ahold Delhaize. När man tittar på översikt, så saknades det utdelning för augusti. Nu efter rapporten uppdaterades den. När man tittar på nyheter (via Placera) så var den senaste informationen från 28 mars (vilket det står även idag). Det är fel. Det har hänt massor under tiden april - augusti. Vi har alltså inte fått någon information om det.

Jag trodde att Ahold slutade köpa tillbaka sina aktier. Dom hade ett mål om att återköpa sina egna aktier för 1 miljard euro under 2023. När jag tittade på Ahold hemsida så var det visst att dom fortsätter köpa tillbaka. Ahold  köpte tillbaka aktier varje vecka efter 28 mars. Sist var det i börjar på augusti för 7,8 miljoner euro. Hittills i år köpte Ahold tillbaka aktier för 604,2 miljoner euro och målet är 1 000 miljoner under 2023. Guidning för 2023 i nedan bild:


Nu kan du inte längre få utdelning för 2023, men under året betalades det ut 0,59 i april och 0,49 euro i augusti. Det är en höjning från förra året och nu har bolaget höjt utdelning sedan 2013. Ahold tror på liknande vinst i år som förra året på strax över 2,5 euro per aktie. Aktie kostar 31 euro idag och PE talet blir därför 12,4 vilket är hälften av vad Axfood kostar. Utdelning är på 3,48%. Ahold delar ut 43% av sin vinst. Som ett jämförelse till Axfood som troligtvis delar ut 8,15 kr och vinsten är 10. Det är 81% av vinsten som delas ut.

Ahold är välskött bolag som guidar att deras kassaflöde blir högre i år än dom trodde på 2 miljarder. Dom guidar nu mellan 2-2,2 miljarder. Skulden är samma som i början av året på 14,7 miljarder. 

I år gick försäljningen upp 6%, vinst per aktie 1,23 euro (1,14 året innan). Det öppnades och stängdes över 100 butiker i Europa senaste året och som helhet ökade Ahold med 5 nya butiker och uppgår nu till totalt 7 596 butiker i världen.


Två viktiga punkter från rapporten. Ahold jobbar hårt med AI och nu kan kunderna scanna vilken recept som helst med mobilen och få en lista på allt dom behöver köpa in direkt i mobilen. Såklart att alla produkter är bolagets egna märkesvaror. Det kan man även beställa online, smidigt, enkelt och bra. 

Det viktigaste från rapporten är investerarfrågor och en av dom var att bol.com som är lite likt Amazon var tänkt att börsnoteras men blev pausad. Just nu är det samma läge, men ledningen väntar på bättre tider för att notera bolaget. Det kan betyda att vi som äger Ahold kommer även få bol.com aktier. Mer information kommer säkert i nästa rapport. Är nöjd med rapporten och valde att öka mitt innehav i bolaget ännu mer.

Gör alltid egen analys innan du investerar dina pengar, se inlägget som inspirationskälla. Glöm inte heller att Ahold aktier kostar 4 euro per köp och 0,25% i valutaväxlingsavgift.

Två Månadslöner

2 comments:

 1. Stabil kassaflödestillväxt. Kontinuerliga aktieåterköp. Årligt ökande utdelning. En riktig compounder och kvalitet rakt igenom till riktigt attraktivt pris just nu! Det lär bli påfyllning i min portfölj om priset tillåter vid nästa lön, trots den dyra euron :)

  Trevlig helg!
  Dr. Dividend

  ReplyDelete
  Replies
  1. Varför tror du det är så få som äger aktien?

   Detsamma till dig!

   Delete