Tuesday, August 29, 2023

Hur stor buffert ska man ha?Hur stor buffert ska man ha är en vanlig fråga hos många. Ska man ha en månadslön, två, tre i buffert? Innan man svarar på frågan ska man ta reda på några saker om ditt hushåll först.

Är ni två i familjen och båda jobbar med fasta anställningar så behöver ni inte ha mycket pengar vid sidan om. Om ens något, för att det kommer lön den 25 varje månad och om något oväntat dyker upp så har ni pengar över den 25:e. Hade lagt det mesta på börsen.

"En del av detta inlägg är en annons för Avanza och innehåller annonslänkar."

Jobbar bara en person i familjen eller om man bor själv behöver man sätta undan lite, ifall man förlorar sitt jobb så underlättar det dom månaderna man är utan jobb. Att ha ungefär tre månadslöner sparad på sparkonto är vad jag hade lagt undan oavsett om man är själv eller om man har en arbetslös sambo. Avanza har ett bra sparkonto som du kan öppna på 5 minuter och få 3,25% per år av dina sparade pengar. Jag har själv sparkonto och det fungerar kanon.

Är det ingen som arbetar och har svårt att hitta nya jobb så behöver man ha en rejäl buffert. Den ska sparas ihop såklart när man jobbar eller får inkomst. Är man långtidssjuk eller liknande är det extremt viktigt med bra buffert. Gör allt du kan för att sänka utgifterna och öka inkomsterna, spara så mycket du kan på t.ex. sparkonto. Man ska inte riskera sina sista pengarna på börsen.


Hur stor buffert man behöver beror mycket på familjen, bor ni i hyreslägenhet, då behöver man inte stor buffert. Det mesta sköter hyresvärden. Enda ni behöver tänka på då är oväntade kostnader, som bilreparationer, elektronik som slutar fungera eller husdjur som blir allvarlig sjuka. Sedan finns det inte mycket mer som kan kosta mycket.

Bor man i hus så kan det dyka upp många saker som kostar och behöver lagas snabbt. Jag har bott i hus i 7 år ungefär och bara två saker som gick sönder. Torktumlare slutade fungera, men jag köpte inte ny, jag torkar kläderna ute på sommaren och inomhus under vintern. Det har även blivit en läcka vid fönster av någon anledning och en snickare fixade det för 5 000 kr. Det var allt. 

Har man en någorlunda fin och bra hus så händer det inte så mycket i huset. Har man äldre hus, räkna med stora kostnader som kräver ett par hundra tusen i buffert. Du ska inte låna till reparationer, du ska helst ha dom pengarna på sparkontot

Vissa kommer inte hålla med men det beror mycket på tur också. Har man ofta tur så behöver man inte stor buffert, men å andra sidan har man inte tur så kan saker gå sönder hela tiden. Då behöver man större budget än den som är mer lyckosam. Just din buffert är unik och det är bara du som kan svara vad din buffert ska ligga på.

För mig personligen kan jag vara utan buffert, vi har två stabila jobb, sidoinkomster, utdelningar från börsen och egentligen kan vi ha nära noll på kontot hela tiden. Om något oväntat dyker upp kan vi betala nästa månad från nästa lön eller sälja av lite aktier om det är mer akut. 

Två Månadslöner

7 comments:

 1. Anonymous29 August

  Det är ju ett stort feltänk att prata om hur många månadslöner man ska ha i buffert! Du skriver ju själv sen att det beror ju på familjekonstellation, boendetyp, arbetsgivare (hur stor risken är att bli arbetslös), övriga utgifter (tex hobby) mm.
  Det man ska tänka på är hur många månadsUTGIFTER man bör ha i buffert. Räcker det med 3, för att ha innan ev A-kassa betalas ut? Eller behövs mer för att nu i början på höstterminen så behöver barnen nya kläder och terminsavgifterna till deras aktiviteter ska betalas. Behöver bufferten vara lättillgänglig på lönekontot eller är det ok om det tar några dagar innan pengarna från en såld fond trillar in? Allt beror på vem man är och nivån av trygghet man vill ha.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Månadsutgifter är mer personligt, ja. Sen borde man lägga till allt där, som skulder, amorteringar med mera. Bra tips.

   Delete
 2. Anonymous29 August

  Om man som jag får en livslång sjukdom som gör det omöjligt att jobba och som nu har en sjukpenning på 12000 kr/månad. Lägg in denna risk för du vet aldrig när kroppen krånglar tillräckligt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tråkigt att höra :( Det finns verkligen risk och det vet man aldrig i förväg. Mycket kan hända under livstiden. Har du funderat på att göra någon sidoinkomst eller liknande? Det kanske finns några timmar under dagen som du hade kunnat jag vet inte, ha youtube kanal och utbilda folk? Skriva blogg? Skriva böcker? Barnböcker? Designa något, lära dig något nytt? Det beror såklart helt och hållet på sjukdomen :(

   Delete
  2. Anonymous31 August

   Jag är Godman för 9 personer, kul hjälpa behövande och ett litet arvode dessutom

   Delete
 3. Vi har som mål att ha budgeten på 50k till en början. Jag pytsar in några tusenlappar här och där men har störst fokus på börsen just nu då vi båda jobbar heltid samt har relativt låga levnadskostnader på drygt 50% av vår inkomst.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Har du pengarna på kontot eller sparkontot?

   Delete