Monday, March 6, 2023

Spanien inför betald ledighet för mensvärk



Den spanska regeringen har godkänt ett lagförslag som innebär betald ledighet vid menstruationssmärtor. Förslaget ger anställda med kraftiga menssmärtor möjlighet till minst tre dagars ledighet varje månad mot läkarintyg. Spanien är först i Europa att införa betald ledighet för mensvärk, andra länder som redan har det är bland annat Japan, Indonesien, Taiwan och Sydkorea. Det är kanske dags att införa samma sak i Sverige?

Lagen ger anställda som upplever svår mensvärk rätt att få ledigt så länge som det krävs. Läkarintyg behövs för sjukskrivningen, precis som för andra betalda sjukskrivningar av hälsoskäl. 

Kraftiga menssmärtor kan bero på flera olika saker, men en vanligt förekommande sjukdom som ofta orsakar svåra besvär är endometrios. I Sverige uppskattas ungefär 250 000 personer vara drabbade av sjukdomen. Samtidigt är endometrios inte känd bland alla i samhället och den drabbade kan ofta få vänta länge innan de får en diagnos och en förklaring till sina problem som kan innebära sjukskrivningar.

– Det är bland det mest smärtsamma en fertil kvinna kan råka ut för. Det finns mediciner och smärtstillande tabletter, men de är så starka att du ofta inte klarar av att jobba effektivt, säger Christina Liffner, ordförande för Endometriosföreningen, Sverige.

arbetsplatsen finns det också saker man kan göra för att underlätta för dem med kraftiga menssmärtor, så som vilorum eller hemarbete, i den mån det är möjligt. Det finns dock många som inte kan arbeta hemifrån, vilket betyder att vi borde ha en liknande (eller samma) ledighet här i Sverige också. 

Tack vare Spanien kan andra länder i Europa börja titta på det och jag tror personligen att halva Europa kommer införa samma lag kommande åren. Det kommer ta väldigt lång tid men jag tror och hoppas på att det kommer gå igenom. Kan det ens finnas någon som är emot förslaget? Varför i så fall? Dela gärna med dig i kommentarerna nedan om vad du tycker om det. 

Två Månadslöner

2 comments:

  1. Anonymous09 March

    Inget annat i ditt inlägg tyder på det, men nog tycks det lite tendentiöst att kalla löneersättning vid läkarintygat sjukdomsförhållande för "betalt ledighet"? Lite mer normalt är nog att kalla det "sjukskrivning". Men det kanske inte drar lika många klick, till den nyhetskälla du i din tur fått uppgifterna från då.

    Framförallt när jag var yngre kände jag folk som behövde sjukskriva sig för menssmärtor. Det var inte att leka med, absolut lika förlamande som migrän kan vara. Så uppenbarligen kan få denna "betalda ledighet" i andra länder också, sedan länge.

    Att Spanien har gått ut med särskild lagstiftning för ändamålet känns närmast löjeväckande, och har antagligen med inrikespolitisk hänsyn att göra.

    Själv är jag tacksam för att ha hälsan i behåll!

    ReplyDelete
  2. Anonymous12 March

    Men det kan du väl redan få i Sverige? Om du har kroniska sjukdomar som gör att du ofta är sjuk/icke arbetsför kortare perioder, så kan du med läkarintyg ansöka om att slippa karensdag. Gäller tex migrän. Du behöver iofs kunna visa upp hur många dagar du missat sista.. året kanske, behöver röra sig om x antal dagar, och sedan är det ju sjukpenning du får, de kanske får mer i andra länder?

    ReplyDelete