Tuesday, March 14, 2023

Total okunskap bland analytikerMinns ni alla nyheter i augusti 2022 som skrev om att under vintern ska man spara 50 000 kr extra för elkostnader? Utöver den vanliga betalning helt enkelt. Under förra vintern fick många svenskar betala betydligt mer för sin elförbrukning och i år väntas det bli en dyr historia igen, stod det i tidningar. Nya prisrekord väntas slås, enligt analytiker som Dagens Industri pratat med. Nedan är från sommaren 2022:

– I dagsläget pekar allt på att de höga elpriserna kommer att bestå under sommaren och därefter öka ytterligare. Nästa vinter kan bli riktigt tuff för elanvändare i södra Sverige, säger Christian Holtz, analytiker på energikonsultföretaget Merlin & Metis, till tidningen.

Men vilka lär då bli värst drabbade? Jo, enligt Christian Holtz är det villaägare i södra Sverige. De kan komma att behöva betala drygt 50 000 kronor mer än vad de annars brukar göra för samma period.

– Då har jag räknat på 6 månader, oktober-mars. Jag har antagit att villaägaren under den perioden förbrukar 13.000 kWh, att elpriset blir 3 kr plus moms dyrare än vad de är vana vid, säger Holtz till Dagens Industri och fortsätter: – Men för hus i södra Sverige med direktverkande el kan det bli mer. Det kan även bli mer om Putin verkligen stänger av gaskranen. (Källa)

Okej. För det första så undrar jag om det är vanligt att förbruka 13 000 kWh under 6 månader. Jag förbrukar inte ens det på ett år, inklusive uppvärmning av utomhuspool! Sen är vi vana med 2-3 kr i elkostnader, då skrämde dom oss med 3 kr mer, vilket är alltså 5-6 kr + 25% moms. Trodde dom verkligen på 7-8 kr per kWh för 6 månader i streck? Det låter högst osannolikt när det regnar och blåser i oktober, november och mars. Då är elen runt 2-3 kr. 

Nu när det värsta är över så kan vi konstatera att elräkningar har inte varit så höga som vi trodde. Skönt. Jag har förbrukat ungefär 25% mindre el på grund av 2 grader mindre hemma och färre antal timmar som golvvärmen är på. Fakturorna har också varit 25% lägre än jag räknade på i början av energikrisen. 

Fakturan landade på 5 500 kr i januari. Sedan sjönk elkostnaden rejält till 2 600 kr i februari och 2 500 i mars. Det är inte dyrt för att jag har betalat 2 750 kr i vanliga fall (2020-2021) under vintermånaderna. Några tusenlappar extra under vintern i det värsta energikrisen? Skönt. Jag räknade med trippelhöjning när dom skrämde oss. Trodde att det blir 10 000 kr i månaden. 

Lärdom är att tänka för sig själv och inte lyssna på nyheter så mycket. Allt dom gör är skrämmer folk med både prisökningar, virusspridningen och annat. Allt för att få fler läsare på sina hemsidor och sälja sina tidningar. Rubriker säljer. December, januari och februari har varit varma månader här i Småland, inte ens -10 grader i december! Januari hade inte ens snö! Blås och regn hela månaden. Februari hade runt nollan. Hur det blir nu i mars återstår att se, men än så länge är det som vanligt - alltså ganska varmt med bara några få minusgrader. 

Två Månadslöner

4 comments:

 1. Anonymous14 March

  13000 kWh för de sex kallaste månaderna är nog ganska normalt om man har direktel. Lågt, om man dessutom har ett äldre hus med dålig isolering.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tror du att det finns hus kvar som har endast direktverkande el? Jag tror att alla har något extra, som kamin, kakelugn, luftvärmepump eller liknande.

   Delete
 2. Anonymous14 March

  Den som sa det hade definitivt inte räknat med finanstwitter och sparadkrona. 😁 men jag tänker lite som så att en buffert på 50k är väl iofs aldrig fel att ha, speciellt som många inte har så mycket annars, speciellt när allt blivit dyrare, och man läser larmrapporter om hur svårt många har det, så även om de inte behövde de pengarna till just elen kom de säkert till nytta på något vis, för den som nu lyckades följa rådet, vilket kanske iofs inte är så många då de flesta verkar tycka att ens 10% av lönen är mycket att spara… 🙄
  /K

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner15 March

   Dom flesta behöver nog rejäl Lyxfällan genomgång helt enkelt

   Delete