Sunday, March 26, 2023

När kommer börsen stiga igen?Om lågkonjunktur håller i sig så övergår det till en recession. Efter det vänder det och allt börjar stiga i värde igen, aktier stiger, huspriser stiger, arbetslösheten minskar och folk har generellt sett bättre och bättre för varje månad som går. Det brukar pågå generellt sett i 5-8 år och sedan allt börja sjunka igen och tillbaka till lågkonjunktur som pågår oftast mellan 1-2 år. Snabb nedgång och långsam uppgång.

Goda nyheter är att jag började räkna från när allt började se sämre ut. Det är från 1 januari 2022. Börsen föll i 9 månader med total nedgång på -27% och sedan återhämtade sig något. Även om börsen steg vissa månader betyder inte att det ser bättre ut, tvärtom, det ser mycket sämre ut just nu. Börsen behöver falla mer.

Totalt har det gått 1 år och 3 månader av börsnedgång (även om den stiger vissa månader). Enligt historiken och vanlig sunt förnuft kan man konstatera att börsen borde falla i 6-12 månader till men viss uppgång här och där som kommer följa av en nedgång igen. När vi når 2 år av nedgång (kanske -30% eller -50% sedan topp) så kan man börja spara i aktier och fonder mycket mer.

Efter regn kommer solsken och det är samma på börsen, efter stora ras kommer rejäla uppgångar, det såg vi under pandemin. Börsen föll -34% på några få veckor och sedan återhämtade sig och steg mer ovanpå det. Det kommer hända igen, men vi har inte haft någon större nedgång än, jag tror (bara en gissning) att det blir sämre tider framöver kommande månader men sedan närmar vi oss slutet av börsnedgång.

Både jag och mina bekanta har fortfarande bindningstider kvar på bolånet (runt 1%) och elpriset till exempel (det har inte jag längre). Bindningstider närmar sig slutet och då kommer rejäla kostnader även för dom andra som har haft bundet innan. Ingen kommer undan. Det är bara gissning från min sida men jag tror själv på fler nedgångar och fler dåliga månader med prisökningar framöver. Som tur är börjar vi närma oss slutet av eländet. Om 1-2 år blir det goda tider igen.

Två Månadslöner

2 comments:

 1. Gnagis26 March

  Det enda svar du kan få på den frågan är att börsen alltid kommer att stiga. 6 av 7 år stiger börsen. Om du delar in det i 10-års perioder så stiger börsen varje gång. Däremot kan man inte killgissa exakt vilket datum. De astrologer som kallas ”sparekonomer” lurar småspararna varje gång. ”Sälj allt!” basunerade den könskvoterade ”sparekonomen” Frida Bratt ut på Nordnet mars 2020. Tre månader senare var börsen ATH. Köp varje månad långsiktigt så vinner du. Bra bolag förstås. (Kolla Buffet’s portfölj 💼 tex)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Helt rätt, det finns alltid köpvärda bolag i både börskrasch och även när börsen är på all time high, dock färre bolag som värderas fel och det är jättesvårt för oss småsparare att veta vilka bolag det är.

   Som du säger ska man köpa varje månad och lite mer när börsen är sur. Hade börsen som helhet varit på -50% sedan topp, då kan man spara ännu mer, men oftast blir man avskräckt av nyheter om bland annat 3e världskriget, nya pandemier m.m. Fortsätt spara i ur och skur, det kommer bli bra på sikt!

   Det har vi lärt oss från Brexit, pandemin, krig m.m. Börsen återhämtar sig alltid efter stora fall.

   Delete