Friday, March 17, 2023

Konsult och Bemanningsbolag på börsenDet finns några aktier som är väldigt populära just nu på grund av stigande aktiekurs och även vinst. Vinsten dock kan man diskutera, jag personligen tycker att den är temporär och kommer halveras framöver men dom som äger aktier säger såklart att vinsten ska fortsätta stiga. Vi får se. 

B3 konsulting är en konsultbolag och aktien gick upp över 400% på 3 år. Vinsten dock har legat på 3 kr per aktie i många år och bara sista två åren steg vinsten till 5,4 kr år 2021 (enligt börsdata) och 11,8 kr 2022. Som ni ser så har vinsten också gått upp 300% ungefär, därför följer aktiekursen upp också. Dock tror jag som sagt på rejäl vinsttapp kommande åren. När det går såhär bra brukar det falla som ett korthus med -50% som följd.  


Ungefär samma gäller populär Dedicare som är ett bemanningsbolag med inriktning mot vård och omsorg. Bolaget är specialiserade inom uthyrning och rekrytering av vårdpersonal, läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, sjukgymnaster, arbetsterapeuter och läkarsekreterare. Hela 270% upp på 3 år vilket man kan ifrågasätta. År 2017 gick aktien upp kraftigt (pelaren i mitten av bilden) och 2018 föll som pannkaka.

Vinsten gick upp bara 10% under 2017 jämför med 2016, varför aktien steg så mycket är oklart. Historisk har bolaget tjänat mellan 3-6 kr per aktie och bara 2022 som var riktigt stark med över 10 kr i vinst per aktie. Därför steg aktien 150% på ett år, men om vinsten faller tillbaka till det normala på 6 kr så kommer kursen halveras igen. 

Lyckas dom bibehålla vinsten eller öka något så ser jag aktien som billig just nu på PE 14. Dock inget jag följer slaviskt eller har intresse för. För mig är historiken alldeles för dålig för att jag ska investera här.


Veteranpoolen är verksamma inom bemanning för äldre. Jag har själv ägt aktier här innan Covid och sålde när pandemin kom till Sverige. Jag trodde det skulle påverka bolaget extremt negativt. Det gjorde det såklart men bolaget återhämtade sig snabbt och ökade sina vinster efteråt. Vinsten 2019 var på 1,6 kr och jag sålde då i början på 2020, sedan under året föll vinsten till 1,3 kr (jag köpte aldrig tillbaka aktier) och 2021 blev vinsten 1,7 kr och 2,1 kr 2022. 

En vinstökning på 30% sedan jag sålde och jag sålde för 20 kr ungefär. Sedan dess har kursen gått upp med 80%, vilket är lite orimligt. Aktien blev nu lite mer populär men ändå, knappt någon som lägger märke till bolaget. Du kan läsa mer om försäljning av Veteranpoolen och varför jag gjorde det. Jag är glad att jag gjorde det och skulle göra om det igen också. Den var för liten bolag för att äga.

Vinsten jag tog hem från försäljning har jobbat istället i Securitas (-25%), Axfood (+33%) och Volvo (+56%) under 3 år. Lite sämre avkastning men definitivt känns mer tryggt. Dom flesta gör misstaget att dom köper dyrt och sedan säljer billigt. När kursen stiger alldeles för mycket ska man vara väldigt försiktig. Inget bolag växer till himlen.


Eftersom det är så kul med grafer så tar jag en till. Knowit som jag ägt innan men sålde eftersom jag förstod inte riktigt vad dom sålde för produkter/tjänster. Knowit är ett IT-konsultbolag som är verksamma inom IT, moln och projektledning. Aktien kostade 133 kr under covid kraschen och sedan gick upp till 399 kr, då ska man vara riktigt försiktig! Vinsten har inte gått upp 3x, den låg på samma nivån 12-13 kr per aktie. Under 2022 blev det 14 kr per aktie. 

Varför rejäl krasch från 399 till 200 kr senaste månaderna? Vinsten ökar, försäljning också, men vinstmarginal (det som är kvar) har minskat rejält från strax över 7% åren innan till 6% år 2021 och 5,6% under 2022. Fortsätter det så, så blir det strax ingen vinst kvar trots att bolaget säljer mer. Jag tror det kommer vända men tills dess kommer aktien trampa runt 200 lappen. PE 14 idag och rimligt är mellan 12-16 och mer när bolaget åter bevisar styrka. Runt 200 kr tycker jag är rimlig pris, men helst vill jag se under det.

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment