Tuesday, March 28, 2023

Riksbanken kan höja räntan hur mycket den än villHöga kostnader biter på alla, men det som är väldigt intressant är att oavsett vem jag pratar med så verkar dom ändå kunna bland annat resa utomlands. Många i min bekantskapskrets har planerat in sina resor för sommaren eller hösten 2023. Mig inkluderat.

Två Månadslöner kommer flyga till Amsterdam under våren och stanna där några dagar. Mina kompisar har precis varit på semester i Indien och USA. Arbetskollegor har redan planerat in resor till Italien, Grekland, Norge och Spanien. När man läser nyheter så verkar som att många har tufft, men jag tror att många andra har ändå relativt bra.

Dom som har tufft idag hade även tufft innan och dom som har bra idag hade bra även innan. Klart att det är trist med högre kostnader, det går säkert åt några tusenlappar, om inte mer extra varje månad men det klarar dom flesta av. Det kommer bita extra mycket bara på dom som har höga skulder. 

Riksbanken kan höja räntan hur mycket den än vill, dom som har låga skulder påverkas knappt av det. Så man kan fortsätta leva som vanligt med några tusenlappar extra i månadskostnader. Dom som har stora skulder på sina hus kommer tvingas att sälja och sälja billigt. Då blir det fastighetskris. Vilket är bra om man tänker köpa hus.

Många skrattade åt mig när jag extra amorterade på huset mellan 2020-2022 och vad hände nu? Räntan kan bli över 6% i år på bolån. Det kan bli högre än så om inflationen fortsätter stiga. Man ska aldrig någonsin ta stora lån (även om man kan) och hoppas på det bästa. Banken räknade på att man ska klara av 7% ränta när man tagit lån. Klarar du det? 

Man ska göra tvärtom på det mesta, spara i goda tider och slösa i dåliga tider (då är allt billigt). Jag kanske får fynda min lägenhet för uthyrning i framtiden trots allt. Några hundra tusen billigare än för ett par år sedan säger jag inte nej till. Hur ser din ekonomi ut?

Två Månadslöner

4 comments:

 1. Anonymous28 March

  Tack för en bra läsvärd blogg, bra o tänkvärt inlägg!

  ReplyDelete
 2. Hejsan!

  Jodå, nog har man marginaler för både semester och vanligt leverne. Man är långt ifrån minus-ekonomi så att säga.

  Tackar också för en läsvärd blogg!
  🙂

  ReplyDelete