Saturday, May 6, 2023

Börsen För Alla - Vägen Till Miljonen, bokrecensionI början av året satte jag ett mål att läsa 12 böcker under året om aktier, psykologi eller börs. Det blir en bok i månaden vilket jag tycker är lagom. Det behöver inte vara fysiska böcker, det kan också vara en ljudbok eller liknande. Denna månaden har jag läst en fysiskt bok som heter Börsen För Alla - Vägen Till Miljonen. Boken är skriven av Mohammed Salih och André Netzén Örn. 

Det som var bra med boken är att här finns det i stort sett allt. Har man frågetecken om vissa termer eller börsspråk så får du svar i boken. Undrar du om vad börsen är? Vad är en aktie? Fond? Vad skiljer dom åt? Du får svar i boken. I början tyckte jag att det var lätt och jag hängde med på allt, riktigt bra för nybörjare. Är du ny småsparare, så rekommenderar jag boken. Det är som en bibel för börsen, så slipper du köpa massa olika böcker. Många böcker är lika varandra och här får du en summering på allt.

Längre in i boken får man lära sig mer om börspsykologi, hur våra hjärnor fungerar och varför. Det är en viktig pusselbit för att förstå sig själv och varför börsen agerar som den gör.

Du kommer lära dig även om hur man kan göra en djup aktieanalys och även fondanalys innan du börjar investera. Att enbart titta på värdepapperspris är en dålig idé. Det är dock ett vanlig misstag som många gör. Du kommer djupdyka i bolagsrapporter och det är oerhört viktigt (och lite komplicerat). Du vill inte köpa en dator utan att undersöka specar, eller hur? Samma här, analysera bolag du vill investera dina pengar i. 

Världen förändras hela tiden och makroekonomi är också bra att känna till. Ingen vet exakt vad som händer och vad som kommer att hända, men på ett ungefär kan man förstå vart vi är idag och hur låg samt högkonjunktur fungerar. Världensekonomi är i konstant rörelse och man kan göra det enkelt för sig och investera utan att lägga ner en massa tid på analyser, men man kan precis som allt annat, lägga ner massor med tid, göra analyser, undersökningar och ifrågasätta saker man ser. Tänka för sig själv helt enkelt, för att vem är ekonomichefen hemma hos dig? Just det, det är du. 

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment