Friday, May 19, 2023

Mest sålda alkoholfri cider på den brittiska marknadenIdag tänkte jag att vi ska titta lite närmare på Kopparbergs Bryggeri rapport för första kvartalet. Kopparbergs köpte jag nyligen för att jag tror på stark återhämtning kommande åren. Bolaget är trots allt ledande av ciderförsäljning i Storbritannien och säljer även bra utomlands på semesterorter (bl.a. Spanien, Grekland, Malta). Blev faktiskt lite besviken av vinsten för kvartalet:

Försäljning 429,4 Mkr (369,2 Mkr samma period året innan)
Resultat per aktie uppgick till 1,03 kr (1,55 kr samma period året innan)

Att försäljning ska stiga är en självklarhet i denna miljö, inflation gör att priserna stiger och försäljningen också. Säljer du en öl för 10 kr förra året men nu på grund av inflation kan du sälja samma öl för 15 kr. Kostnaderna stiger snabbt också, det gäller att ha full koll på det och minimera onödiga kostnader.

Kopparbergs är på en 11:e plats i kategorin över de mest sålda öl- och cidervarumärkena i Storbritannien, vilket visar på varumärkets styrka. Den alkoholfria trenden fortsätter att växa och bland all alkoholfri cider på den brittiska
marknaden är Kopparbergs den mest sålda. Tittar man på kategorin med all alkoholfri dryck och inte enkom cider så är Kopparbergs alkoholfria cider den 3:e mest sålda drycken. 

Förutom cider så säljer Kopparbergs även öl, gin, vodka, vatten och har samarbeten med en mängd olika företag. Absolut största fokus har alltid legat på att tillverka produkter som folket älskar, står det på hemsidan. Öl som du kanske känner igen – Sofiero, Zeunerts, Höga Kusten och Fagerhult tillhör storsäljarna.


fredags den 12 maj kl 10:00 lanserades Kopparberg Strawberry&Mango 4% på Systembolaget. Det är en äpplecider med smak av jordgubb och mango. Precis som Summer Punch ingå denna i en tillfällig lansering och kommer säljas i ca 250 butiker. Kopparberg Strawberry&Mango 4% 330ml burk. Pris 14,90 kr/burk.

Det lägre resultatet på -33% hänför sig till ökade kostnader på råvaror, förpackningsmaterial, personal samt frakter. Här finns fortfarande en eftersläpning när det gäller prisjustering mot kund. Vi räknar med att ha fullt genomförda prisjusteringar och att marginalerna kommer tillbaka under slutet av 2023. 

Jag tänker att om Kopparbergs ser en förbättring under andra halvan så kan vi förvänta oss en liknande vinst för kvartal två. Jag skulle tro på en vinst på 1+1,2+1,6+2,2 kr för alla fyra kvartal. Totalt närmare 6 kr. Enligt Avanza förväntas det en vinst på 7 kr. Nästa rapport är 23 augusti. 

Anledningen är att senaste 10 åren har Kopparbergs gjort en vinst på antingen 6,8 eller 10 kr per aktie. Just 6 kr var så länge sedan som 2014 och alla andra år antingen 8 kr i vinst per aktie eller 10. Jag misstänker att i värsta scenario blir det 6 kr i vinst i år. På dagens pris 135 kr är det PE 22,5. Historisk PE är ungefär 16 eller 22 i slutet av varje år, ser ut som PE 22 är det när bolaget tappar lite vinst och PE 16 när dom gör högre vinst. Tycker att bolaget är rimligt värderad idag men en nedgång på -10% eller -20% skulle inte förvåna mig. Det blir bättre nästa år.

Två Månadslöner

1 comment:

  1. Anonymous26 May

    Hej, Kopparbergs gör majoriteten av sin vinst under kvartal 2 och 3 när sommarmånaderna infaller så din uppskattning av kvartalsvinster blir lite tokig. Utöver det tror jag som du att man inte behöver ha bråttom att köpa aktien men jag har gärna fel angående det :)

    ReplyDelete