Monday, May 8, 2023

Securitas har potential



13% försäljningstillväxt i Securitas i Europa. Det är riktigt starkt i en osäker miljö. Bolaget lyckades väl att hantera lönehöjningar genom att höja priset till kund. Securitas är nöjda, men inte helt, det går att göra bättre säger VD. Securitas kommer fortsätta att ta bort kunder med låga marginaler och fortsätta anpassa priserna så att bolaget kan nå sina mål inför 2025. 

Har lyssnat på rapporten och det känns faktiskt bättre än tidigare kvartal. Vinsten föll något jämfört med förra året till vinst per aktie, före jämförelsestörande poster, till 2,03 SEK (2,14 året innan*). 

Grovt räknat på 2 kr i vinst per kvartal och troligtvis ökande vinst under resten av året så kan vi förvänta oss en vinst mellan 8-9 kr för i år. På Avanza står förväntningar på 7,53 kr vilket jag inte håller med. 

Värdering senaste 10 åren har varit mellan PE 13,5 till 19,5 och endast förra året föll värderingen av aktien till strax över PE 10. Misstänker att det var p.g.a. allmän börsoro och den stora förvärv av Stanley Security. Aktien kostar i skrivande stund 86 kr och det har tillkommit 11% nya aktieägare enligt Avanza i år. Över 28 000 personer äger Securitas i sina aktieportföljer.

Securitas borde värderas till minst 80-90 kr just nu och som mest 156 kr (i år). Om vinsterna börjar öka, vilket dom borde göra eftersom förvärvet av Stanley ger över 30% mer i försäljningen så tror jag på fina resultat framöver. 

Securitas gjorde en vinst på 9,2 kr utan Stanley innan pandemin, sedan under pandemin föll vinsten till 6,6 kr, året efter steg till 8,6 kr och 2022 avslutades igen med 9,2 kr. Under 2023 så är det osäker läge på vad vinsten kommer landa på. Men 2024 är jag ganska säker på fin tillväxt med förbättrade marginal och utradering av sämre kunder. Jag räknar med över 10 kr i vinst nästa år och en mer rimlig värdering på PE 15 så tror jag på en tillväxt i aktiekursen med hela 50% under kommande året eller två, vilket är ganska rimlig värdering och antagande. 

Behåller mina aktier och jag vet att jag kommer tjäna pengar på aktien för eller senare. Bra ledning, trygga kunder, osäker värld vi lever i och det känns bra på något sätt att äga Securitas aktier. Även om det är inte den bästa aktie att äga som växer snabbast, men det känns bra och tryggt över tid. En säker kort i portföljen oavsett läget i världen. Aktien är inte alls populär bland investerare.

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment