Wednesday, May 24, 2023

Embracer -45%, sämsta dagen hittillsEmbracer släppte sin årsrapport som är från 1 april till sista mars. Det är både årsrapport och sista kvartalets rapport. Från första anblicken såg rapport bra ut, försäljningen steg under kvartal ett med 79% och vinst per aktie blev 0,68 kr (0,17 kr). För helåret steg försäljningen med 121% och vinsten blev 4,17 kr (1,08 kr).

Kommande året guidas det för en minskning av EBIT (företagets rörelseresultat före räntor och skatter). Guidningen sänktes till 7-9 miljarder från tidigare guidning på 10-13 miljarder). Kanske därför aktien slaktades idag med -40%. Rörelsemarginal har också minskat från förra årets 26% till 17% i år.

Embracer vill förbättra kassaflödet, den är relativ stark redan nu tycker jag men marknaden blev orolig och började sälja aktier. Kassaflödet för januari - mars var 1,643 miljarder (1,431 förra årets samma kvartal). VD nämnde även att skulderna kommer minskas så småningom till under 10 miljarder i slutet av året. 

Det finns fortfarande 221 pågående spelprojekt. Den senaste Dead Island 2 sålde över 1 miljon spel under helgen. Nu efter någon vecka så är det över 2 miljoner sålda exemplar. Enligt VD är 1 miljon sålda spel är riktigt bra. Flera miljoner sålda är fantastiskt (så ni har något att jämföra sig med). 

För att sammanfatta senaste 12 månaderna så har det funnits en del spel förseningar, svagare konsumentmarknad, inga större spelsläpp och så sent som igår så avslutades ett samarbete med en stor oannonserad företag. Det betyder sänkt rörelseresultat framåt som många hoppades på. Embracer la ner 7 månader på förhandlingar, dokument och allt var klart kändes det som och bolaget ville dubbelkolla hur det blir framöver men fick svar att det blir ingen samarbete och även ledningen blev chockad. Samarbetet borde ha löpt över 6 år med fina kassaflöden men så blev inte fallet.

Man kunde se att VD var nervös och orolig under telefonkonferensen, det syntes att han inte ville vara där idag. Speciellt när aktien föll -40% på en dag! Börsen kan vara brutal så fort man missar guidning eller något är under förväntan. Men så är det i branschen. Efter att ha bläddrat rapporten tycker jag att bolaget står fortfarande starkt, har goda framtidsutsikter och nya mål kommer meddelas från Embracer i slutet av året. Jag äger aktier och köper gärna fler. Embracer fortsätter växa på bra och aktien faller för att förväntningarna framåt är alldeles för höga. Det är även svårt att värdera aktien.

Klart att det känns lite jobbigt att aktien faller -40% på en dag, men jag tänker på VD som äger 210 miljoner aktier. Hans portföljvärde gick ner från 8,6 miljarder till 5 miljarder. En ganska jobbig dag. Han kan inte sälja heller eftersom det skulle leda till ännu större panik på börsen, säljer han så borde sälja jag tänker många. Jag är inte orolig, Embracer är stabil och bra bolag. Hellre -40% på en dag än -40% över 3 år. Nu finns det bara uppsida kvar.

Två Månadslöner

6 comments:

 1. Anonymous24 May

  Tack för en uppdatering från ditt tidigare embracer inlägg tills nu efter rapporten. Hur gör du, kommer du fylla på med mer eller avvakta? Hur många % back ligger du?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag köpte fler aktier idag, även om det känns lite tungt efter -45% fall. Rätt eller fel får tiden utvisa. Jag tror på bolaget och på kommande vinster. Marknadens förväntningar var för höga sedan länge, nu värderas bolaget mycket mer rimligt. Det kommer många spännande saker i bolaget kommande 3-4 åren, det är bara att vänta tills det sker. Hellre äger jag Embracer än SBB :)

   Delete
 2. Anonymous24 May

  7 månader av förhandlingar ..Och sen sprak allt i natt.
  Hur vet marknaden att detta är sant..
  Marknaden tror att bröderna Wingefors kör en fuling.
  Hur många bolag har bröderna .. är det flera 1000 ..
  Trovärdighet är det börsen bygger på.
  Och här är trovärdighetn borta.
  Med 0 % ränta går det lättare att bygga imperium.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Helt klart, men vad händer när räntan sjunker till 2%? Vad händer när alla ska åter investera i tech? Hur många gamingbolag har vi att välja på börsen? VD äger själv en del aktier och enligt honom (och vad vi ser på honom) att han jobbar mycket och hårt för bolaget. Han sover knappt något. Jag tror på honom, det kommer bli bra igen, kommer ta tid dock.

   Delete
 3. Anonymous24 May

  Dead Island försäljning 1 miljoner spel under helgen.
  VD värkar lite desperat..
  Detta påstående är omöjligt att verifiera.

  ReplyDelete
  Replies
  1. 1 miljon är helt klart godkänt försäljning. Några miljoner är riktigt bra. Når spelet över 10 miljoner är det fantastiskt (Valheim t.ex.). Populära titlar som COD, GTA och liknande sålde mellan 20-30 miljoner.

   VD verkar trött och säkert sovit dåligt inatt. Tunga nyheter och jag förstår att det är jobbigt för honom. Mycket pengar det handlar om och det är svårt att driva bolag. Han gör vad han kan.

   Delete