Saturday, May 13, 2023

Ugnssäkra Pizzakartonger från Nordic Paper



Inget är omöjligt för den italienska förpackningstillverkaren LIC Packaging. För en tid sedan fick företagets utvecklingsavdelning idén att ta fram en ny typ av pizzakartong för hemleveranser. Det nya med kartongen var att den skulle kunna värmas direkt i konsumentens ugn. Pappret är ett specialpapper från Nordic Paper i Åmotfors där en bekant till mig jobbar.

Under pandemin blev det tydligt att kartonger som tål uppvärmning i ugn har en stor marknad. På grund av ökad efterfrågan för hemleveranser kunde det ta upp till 40 minuter från tillagning till dess att pizzan kom fram. Att kunna värma pizzan direkt i kartongen hemma hos konsumenten blev en konkurrensfördel. Den första av LIC Packagings kunder som nappade på projektet var Pizzikotto, ett varumärke inom Cigierre-gruppen, en italiensk ledare inom koncept för restaurangnäringen.

Pizzakartongen som LIC Packaging utvecklade består av en wellpappkonstruktion där alla ingående papperskvaliteter är ugnsgodkända kraftpapper från Nordic Paper i Åmotfors. Nu finns kartongen på marknaden i Italien och LIC Packaging har goda förhoppningar om lansering i Schweiz, Österrike och Tyskland. I Italien är livsmedelsreglerna hårdare än i övriga EU. Alla ingående papperskvaliteter i en italiensk pizzakartong måste bestå av nyfiber.

Giorgio Mariani, utvecklingschef hos LIC Packaging, ser en mycket stor potential
om de regler som finns för livsmedel i Italien skulle bli standard i hela EU. På LIC Packagings utvecklingsavdelning testar man ständigt de papperskvaliteter som finns på marknaden för att hitta nya användningsområden. Att hela tiden utveckla sitt erbjudande har varit bolagets signum sedan starten för 70 år sedan. 

Av de 350 anställda arbetar omkring 20 med att designa och utveckla nya förpackningar för sina kunder och varje år görs nästan 5 000 förpackningsdesignprojekt för kunderna. Hållbarhet står i centrum för företaget som med sina lösningar vill bidra till att jorden ska bli en renare och mer hållbar plats. Att utveckla hållbara förpackningar som enkelt kan återvinnas är därför centralt.

Det finns många som kan göra pizzakartonger, men kartonger som klarar att sättas in i en ugn är en riktig nisch. Giorgio Mariani berättar med inlevelse om hur olika papperstyper uppför sig vid uppvärmning. Han värdesätter att Nordic Papers kraftpapper från Åmotfors är ugnsgodkända och är de papperskvaliteter som klarar kraven för de nya produkterna allra bäst av alla de som testats. Genom detta utvecklingsarbete har konsumenter kunnat njuta av riktig italiensk pizza trots pandemin. Som det står på Pizzikottos pizzakartonger: ”Där det finns pizza, där finns det hopp”.

Jag äger Nordic Paper aktier och ser stor potential i bolaget framöver, sakta men säkert kommer bolaget fortsätta göra vinst och dela ut hög utdelning till sina aktieägare. Bolaget gynnas av globala trender och jag känner mig trygg med innehavet. Verkligen en aktie för en långsiktig aktieportfölj.

Två Månadslöner

10 comments:

  1. Anonymous13 May

    Intressant. Har funderat på att gå in i denna aktie nu ett tag. Utdelningen är väldigt hög. Dock bara utdelning 1 gång per år. Ser gärna minst 2ggr per år. Förhoppningsvis något som kan förändras i framtiden...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det vet man aldrig. Jag tycker att bolaget gör mycket bra även utan utdelning. Fokusera inte för mycket på det.

      Delete
    2. Anonymous14 May

      Totalavkastning är givetvis det som är relevant och har högsta prio. Dock är det en stark psykologisk aspekt som jag finner motiverande kring utdelningar. Dessutom ett jämnt kassaflöde som ger möjlighet och valfrihet att åter investera i samma eller andra aktier.

      Delete
    3. Det finns inget rätt eller fel, gör som är bäst för dig :) Vill du ha min åsikt så tror jag på fortsatt höga utdelningar från Nordic Paper. Dom gör fina vinster fortfarande fast marknaden tror på rejäl fall i vinsten. Glöm bara inte att under q3 gör dom nästan inga pengar, allt är stängt för underhåll m.m.

      Delete
    4. Anonymous14 May

      Tack för infon. Vi får se om jag går in in i Nordic Paper... Do you know the only thing that gives me pleasure? It's to see my dividends coming in. John D. Rockefeller...... 😊

      Delete
  2. Anonymous13 May

    Ligger i tiden, har köpt på mig!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ett spännande bolag!

      Delete
    2. Anonymous13 May

      Spelar väl ingen som helst roll, att man bara delar ut en gång per år!

      Delete
  3. Tack för intressant inlägg! Har också Nordic Paper i portföljen :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Även VD nämnde i konferens callen att det är ovanligt många nya aktieägare som dom är stolta över 🤩 kul!

      Delete