Tuesday, May 9, 2023

Blodbad i SBB - Vad händer?Genom åren har jag sett många aktier stiga och falla i värde. En aktie kan gå ner -50% på kort tid och när man tror att man köpt billigt kan den falla ytterligare -50%. Då är det botten! Jag köper! Nej, så enkelt är det inte, ett exempel är SBB (Samhällsbyggnadsbolaget i Norden) som har tappat sitt värde även tredje gången på -50%! Nu rinner det blod på gatorna, det är ett uttryck som investerare använder när fina bolag handlas extremt billigt. Då ska man såklart investera. Bara igår föll aktien -19,9%! Det är största fallet jag sett under mina 5 år på börsen i ett bolag på Large Cap.

Det är dock inte så enkelt. Om en aktie har fallit så mycket så är det inte säkert att allt blir bra i framtiden igen. Ingen vet. Det är även extremt svårt att köpa nu, när alla pratar negativt om bolaget. Det kommer troligtvis vara slopad utdelning (som VD har lovat om 100 år av höjda utdelningar). Den ligger på... 17,1% idag vilket är orimligt och den kommer garanterad tas bort eller minska rejält. RÖD FLAGGA direkt när det är så hög utdelning och bolaget behöver kapital snarast möjligt.

Det kommer troligtvis bli flyttad från Large Cap eftersom bolaget värderas... ja, till nästan ingenting jämfört vad det var för bara två år sedan. En kurs föll från 69 kr hela tre gånger med -50%, vilket är ett fall på -88%! Ett bolag som dom flesta vill äga, hela 215 000 aktieägare på Avanza av totalt 1,8 miljoner avanzianer. Dom flesta äger aktier här. Jag gör inte det och vill inte köpa inte ens idag, även om den värderas "billigt". 

Jag har valt Castellum framför SBB och hade gjort så alla dagar i veckan, även om det var lite frågetecken även här genom åren. Skrev ett inlägg för ett år sedan om varför Castellum är bättre bolag än SBB och jag tycker fortfarande att det är det. 

Vad är SBB? Bolaget bedriver verksamhet inom bland annat utbildning, äldreomsorg, LSS- och annan verksamhet för vård, kommunal och statlig förvaltning. Exempelvis äger Samhällsbyggnadsbolaget flera kommunhus, ett stort antal äldreboenden, förskolor och skolor och är Nordens största aktör inom LSS-fastigheter. SBB förvaltar och förädlar även hyresreglerade bostäder i svenska tillväxtkommuner.

Det är mycket som händer i SBB just nu, bolaget hade även extramöte igår angående sänkt kreditbetyg från S&P Global Ratings som nedgraderade kreditbetyget till BB+ från BBB-. Vilket med andra ord fick "skräp status". Om jag förstår det rätt så blir det mycket dyrare räntor för SBB. Det är lätt att säga i efterhand, varför köpte du inte då? Nu är kursen mycket högre. Men vill man köpa det idag? Jag kan, men väljer att inte göra det. 

Två Månadslöner

6 comments:

 1. Det är ju inget fel på själva bolaget och dess fastigheter utan det är att de har tagit för mycket lån. Får man bara jobbat ner skulden så kommer det nog bli bra igen men det kommer ta lite tid. Tror ett köp nu kommer löna sig om säg ett år ca, för någon konkurs tror jag inte på.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Konstigt att det är ens möjligt att värdera ner bolaget så mycket.

   Delete
 2. Behåller de jag äger för tillfället, men lär inte heller köpa några mängder den närmaste tiden.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag tänker att diversifieringen är oerhört viktigt 🤗

   Delete
 3. Anonymous09 May

  Synd för aktiesparare iframtiden att så många har gått I denna SBB fälla.
  Många ungdomar bränner sig rejält.

  Fattar ej hur detta hysteri kunne bli så stort ..är detta en mass sykos SBB.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Att lova 100 år av utd höjningar är en röd flagga. Att VD är aktiv på twitter är också konstigt.

   Delete