Monday, May 1, 2023

Så viktar jag aktieportföljens branschfördelning



Personligen gillar jag mest portföljens uppdateringar varje månad. Det är kul att titta igenom portföljen, uppdatera alla innehav, se hur branschfördelningen ser ut, vilka innehav som stigit mest och hur värdet på portföljen stiger över tid. En aktie som jag la till i portföljen nyligen är inget annat än en nygammal aktie Swedbank som jag har haft tidigare. Anledningen är såklart mycket högre vinst och ganska låg aktiekurs. Gjorde 25% vinst när jag sålde men nu känner jag att det är bra aktiepris igen. Jag behöver även öka något i Finansbranschen.

Som ni ser i bilden är det två branscher som är lite mindre. Fastigheter som har Castellum kommer jag öka i framöver när det blir emission under andra eller tredje kvartalet. IT som har en blandning av Fortnox och Embracer kommer jag också öka i, men i detta fallet är det nytt bolag som ska in här och det är Visma från Norge. Jag väntar på börsnotering vilket är utlovad av VD, men i bättre marknadsförhållanden, vilket är troligtvis i slutet av året eller nästa år. Dock ingenting är sagt än om när i tiden det kommer ske.

Resterande branscher är ungefär likaviktade som är Skogsbolag, Dagligvaror, Finans och Industri. Inga större förändringar har gjorts sedan sist och det är för att tryggheten i portföljen är enorm. Oavsett vad som händer i världen så har dessa bolag potential att anpassa sig och justera sina priser. I värsta fall kan dom ändra produktionen enligt efterfrågan. 

Dessa bolag har slagit globalindex utan större svårigheter, det kan du se i min portföljutveckling sedan start. Det som är ännu bättre är att många innehav just nu är på historiskt låga nivåer, så det finns ännu mer potential till att slå globalindex. Fastighetsbolag är väldigt billiga just nu, hela sektor är nere. Samma även för skogsbolag. Det blir intressant att se utvecklingen framåt.

Mina fonder: Franklin FTSE India UCITS ETF + Länsförsäkringar USA växer också på bra. Här kan jag till och med dela med mig hur mycket jag har sparat. I år har jag investerat i fonderna ungefär 20 000 kr hittills. Totalvärde på fonderna är i skrivande stund på 23 473 kr. Jag tänker fortsätta spara i fonderna för att minska risken i min portfölj ännu mer men samtidigt bibehålla bra tillväxt.

Två Månadslöner

11 comments:

  1. Anonymous01 May

    Gillar portföljen!!
    En stor fördel enl mig är att när man sprider innehaven i olika branscher som du gör,så blir utv-kurvan lite stabilare.
    Det är kanske bara psykologiskt men jag ser gärna en lite "mjukare" kurva.
    //Jojje

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Jojje! Kul att höra!
      Utv.kurvan är väldigt rak om inget stort händer i världen, dock hade vi många olika saker som investerare var oroliga för och då svängde det en hel del i portföljen. Men, man får bättre avkasting än många fonder ändå.

      Global indexfond har ännu rakare linje utan större svängningar men avkastningen är lägre med. Så frågan är vad vill man ha?

      Jag har vänt mig med svängningarna nu och nedgång på -20% t.ex. tänker jag inte ens på speciellt mycket. PE uträkningar hjälper mig förstå vad aktien borde kosta och jag köper mindre när det är dyrt och mer när det är billigt!

      Ha en fin 1 maj!

      Delete
  2. Anonymous01 May

    Helt enig med dig och detsamma till dig!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pengarna jobbar under tiden man är ledig, otrolig känsla.

      Delete
  3. Anonymous01 May

    Mycket i Svenska Kronan..
    En Valutakorg med fina aktier...kanske
    Du blir fattigare varje dag med kronan,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej! Det kommer vända! Många bolag säljer utomlands.

      Delete
  4. Anonymous01 May

    Snyggt diagram och bra inlägg. Nybörjarfråga men hur skapar du ett sånt? 🙂

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Kul att ha dig här! Ställer man inga frågor får man inga svar. Det går lätt med excel, prova att skapa en cirkeldiagram i excel och byt ut färg på den bara. Sedan infogar jag bilder utan bakgrund och flyttar dom dit jag vill, enkelt!

      Delete
    2. Anonymous03 May

      Ah ok! Tack för svar 🙂

      Delete
  5. Anonymous01 May

    Diagram alltså..

    ReplyDelete